Danas je predstavljena kovanica sa njegovim likom

U Hrvatskoj je danas predstavljena kovanica od 50 centi na kojoj se nalazi lik Nikole Tesle. Kako je objašnjeno na sednici upriličenoj tim povodom, za nove kovanice, koje će se koristiti kada Hrvati budu prešli na evro, izabrani su motivi koji će "predstavljati Hrvatsku".

Spomenik Nikoli Tesli, koji se nalazio na trgu u samom centru Gospića, miniran je i srušen, a sve sa obrazloženjem da je "Tesla bio Srbin". Eksploziv je potpuno uništio spomenik.

Za ovaj vandalizam koji je usledio jer bista, kako je fino sročio istarski političar Damir Kajin, nije bila "dovoljno hrvatska" niko nikada nije odgovarao. 

Foto: Novosti.rs

Zanimljivo je, takođe, da je Tesla 1992. godine, kada je spomenik miniran i srušen, u Hrvatskoj smatran Srbinom (što je i uzrokovalo vandalski čin rušenja), a da danas Hrvati ponovo tvrde da je Tesla njihov, te ga ponosno stavljaju na svoju novčanicu. 

Inače, tokom predstavljanja motiva na novim kovanicama istaknuto je da je "lik Nikole Tesle dobio najviše glasova".

Novi spomenik izrađen je još 2000. godine, ali Tesla ni tada nije bio "omiljen" u Hrvatskoj, pa spomenik nije postavljen. 

U duhu "obnovljene" ljubavi prema liku Nikole Tesle, Hrvati su u aprilu prošle godine novi Teslin spomenik postavili u centru Gospića. Rasprave o vraćanju spomenika, koji je u međuvremenu restauriran, vodile su se skoro 30 godina. 

IZVOR: TW / VladaRH

Autor: Novosti.rs

#Hrvatska

#Nikola Tesla

#Spomenik

#novcanica