Sjedinjene Američke Države čvrsto stoje na svojoj liniji, ne pomeraju se ni centimetar unazad

Nema koncesija od strane SAD u pregovorima sa Rusijom, posebno onih koje se tiču traženih garancija u domenu bezbednosti - jedini mogući način da se dođe do nilateralnog dogovora jesu koraci koje će preduzeti obe nacije i koje će biti na boljitak obe strane - izjavio je kratko State Department SAD.

Obraćajući se okupljenim novinarim na pres konferenciji, potparol State Department-a Ned Prajs je takođe i dodao da će se Vašington usko konsultovati sa svojim partnerima, uključujući i Ukrajinu, pre no što načini dil sa Moskvom.

Njegovi komentari stižu manje od nedelju dana nakon susreta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Ženevi gde su obavljene konsultacije u vezi bezbednosnih garancija. Kako je Prajs rekao:

Glavna stvar je da svi potezi koje ćemo načiniti nisu nikakve koncesije. Svaki dogovor mora biti baziran na reciprocitetu, što znači da Rusi moraju da učine nešto što će pomoći da se pobošlja i NAŠA bezbednost.

Krajem prošle godine Rusija je objavila predloge ugovora sa NATO i sa SAD, koje je i poslala njima. U dokumentima se nalazi duga lista garancija koje Krremlj zahteva, uključujući da NATO potpiše i međunarodni zakonski dokument kojime se ograničava njegovo dalje širenje na istok. Predlog ugovora je takođe uključivao i zabranu postavljanja raketa u blizini ruskih granica i povlačenje NATO vojnika na pozicije na kojima su bili 1997. godine. Diskusije oko predloga su započete u januaru.

Međutim, uprkos tome što je SAD pristala na konsultacije oko dokumenta, Vašington je jednostavno izjavio da neke odredbe ugovora neće ni razmotriti:

Bili smo jasni u tome da pojasnimo Moskvi da su određeni predlozi jednostavno van bilo kakave mogućnosti pregovaranja za nas.

Autor: redportal.rs

#Moskva

#Nema popuštanja

#Nema ustupaka

#Ruska Federacija

#bezbednost

#povlačenje NATO1997.

#pregovori

#ugovor

#vašington