Antivirusni lek smanjuje hospitalizaciju i smrt visokorizičnih pacijenata za oko 30%, prema kliničkim ispitivanjima

Agencija koju podržavaju UN postigla je sporazum sa skoro 30 proizvođača generičkih lekova da naprave jeftine verzije Merkove pilule za Covid-19, molnupiravira, za siromašnije zemlje, proširujući pristup leku, koji se smatra oružjem protiv pandemije.

Antivirusni lek, koji je odmah odobren u Sjedinjenim Državama u decembru, smanjuje hospitalizaciju i smrt visokorizičnih pacijenata za oko 30%, prema kliničkim ispitivanjima.

Ugovor o patentu za lekove sa Merkom omogućava 27 proizvođača generičkih lekova iz Indije, Kine i drugih zemalja Afrike, Azije i Bliskog istoka da proizvode sastojke i gotov lek. MPA je u četvrtak saopštila da sporazum predviđa da se pilula distribuira u 105 manje razvijenih zemalja.

Proizvođačima molnupiravira kao što su Merk, Ridžebek Bioterapeutius i Emori Univerziti neće biti dozvoljeno da prodaju jeftine verzije generičkih lekova dok Covid-19 ostaje vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

- Ovo je kritičan korak ka obezbeđivanju globalnog pristupa hitno potrebnom lečenju Covid-19, i uvereni smo da će, pošto proizvođači blisko sarađuju sa regulatorima, pruženi tretmani biti lako dostupni - rekao je izvršni direktor MLA Čarls Gor.

Bangladeški Bekimko Farmaseutikals, indijska Natko Farma, južnoafrička Aspen Farmker Holdings i kineska Fosun Farma su među generičkim kompanijama koje će proizvoditi gotov proizvod.

Autor: redporatl.rs

#COVID-19

#lek

#siromašne zemlje