Najveća potražnja za radnicima bila je u oblastima trgovine, IT-ija, mašinstva, administracije i transporta

Preko portala za zapošljavanje Infostud prošle godine je oglašeno za 61 odsto više slobodnih radnih mesta nego 2020. godine, što prema saopštenju Infostuda, pokazuje da se privreda lane u velikoj meri oporavila od pandemije i doživela porast.

- U godini za nama, oni koji su u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem su imali priliku da konkurišu na 67.284 oglasa za poslove koji su raspisali poslodavci. Zabeležen je i rast od šest odsto kada je reč o broju kandidata koji su konkurisali na oglase iz ponude našeg sajta, pa ih je lane bilo 241.636 - navode iz Infostuda.

Najveća potražnja za radnicima bila je u oblastima trgovine, IT-ija, mašinstva, administracije, transporta a i najviše radnika je tražilo posao u pomenutim sektorima.

Iz Infostuda ističu da se iz godine u godinu sve više govori o deficitu kadrova na tržištu rada u našoj zemlji koji je u porastu i navode da se osim u IT-ju, manjak radnika oseća među zanatlijama.

Tako je sve manje ugostitelja, pa se najviše tragalo za kuvarima, konobarima, pomoćnim radnicima u kuhinji.

Deficitarni su i frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari a i magacionera i vožača je manje od broja oglašenih slobodnih radnih mesta za njih.

Autor: Tanjug

#automehaničari

#frizeri

#higijeničari

#infostud

#magacioneri

#stolari

#tržište rada

#zapošljavanje