KUVARICU ČESTO GAĐAO JAJIMA ukoliko mu se ne bi svidelo kako jaje koje mu je donela miriše 😳

Ludvig van Betoven roden je nasledno opterećen. Otac mu je bio alkoholičar, a majka i jedan brat umrli su mu od tuberkuloze. 😭 Njegovo patološko nasleđe pokazalo se već na njegovom telesnom sklopu, koji kritičar umetnosti Adolf Bošo opisuje ovako:

Srednjeg rasta, ramena suviše oborena, grudni koš uzan; lice s tragovima preležanih velikih boginja, krupe kratkovide oči, sivoplave boje, začuđene ili razljućene, izbacivale su svoje jabučice ispod zamorenih trepavica; fizionomija je dopunjena grbavim nosem, raširenim nozdrvama i jako razvijenim jagodicama i donjom vilicom. Dodajte svemu tome veoma ispupčeno čelo, dužu, razbarušenu crnu kosu, i onda imate skoro gotovu sliku. U celini, lice mu je asimetrično - leva strana mu je razvije nija od desne.

Njegovo raspoloženje je vrlo promenljivo i koleba se između krajnje veselog i krajnje turobnog. Po rečima pomenutog kritičara i istoričara, on je ili ,,veseo, blagonaklon, pun humora i šale i potpuno bezbrižan" ili je ,,kao i Žan-Žak Ruso, hipohondar i mizantrop", i tad je ,,namrgođen, ljut i nepodnošljiv kako sebi tako i drugima". U potištenom stanju, odbija caričin poziv da odmah dođe u Hofburg, i odgovara mrgodno da će doći sutradan, a jednog svog prijatelja moli u pismu da mu nađe dobrog kuvara ,,koji bi bio oženjen i koji nije krvožedan, da bih bio siguran za svoj život".

Njegovo promenljivo raspoloženje bilo je začinjeno još i osobenjaštvom, koje se izlivalo u čudne navike i smešne postupke, o čemu biografi iznose mnoge zanimljive anegdote. Jedan biograf opisuje ovako njegovu svakodnevnu naviku da se dugo i na čudan način umiva:

U njegovom stanu vladao je genijalan nered... 😑 Umivao se ledenom vodom. Oko umivaonika imao je niz bokala. Mrmljajući i šišteći gromoglasno, sipao je svojim rukama na sebe i svoju kosu čitavo more vode, ne primećujući na podu baru u kojoj se brčkao kao patka. Pod je bio sav ispucan od stalnog zadržavanja vode, te su tavanice donjih spratova bile uvek vlažne. Najteže ga je morila vrućina, koju za vreme svog rada nikako nije podnosio. Da bi je suzbio, uzimao je krpe umočene u hladnu vodu i obavijao ih oko glave. Imao je još naviku da, često, ujutru ode iz kuće na ceo dan u šumu, komponujući tamo na travi, uvek gologlav. 😳

IZVOR: YT / Georgi Cherkin

Drugi biograf iznosi njegove stalne svađe s poslugom: Pričao je svakom svom gostu da nema više poštene posluge; gledajući na svaki postupak posluge narogušeno, zlostavljao je i svoju kuvaricu, koja ga je služila godi nama. Njegovo omiljeno jelo bilo je supa s hlebom, u stvari popara. Pre nego što bi kuvarica pristupila gotovljenju te supe morala mu je doneti na tanjiru jaja po trebna za spremanje tog jela. On ih je uzimao u šaku i zagledao brižljivo prema svetlosti, pa ih je zatim razbijao jedno po jedno i svako njušio, da bi se uverio da li je sveže. Ako bi jaje mirisalo, recimo na slamu, kuvarica je potezana na strogu odgovornost, i teško njoj. Ali, mudra i naučena, ona bi umakla odmah posle prvog prekora, a za njom bi poleteo pljusak od razbijenij jaja, koja su padala iza njenih leđa, kao granate iz dobro uperene baterije, dok su se belanca i žumanca slivala u potoke lepljive lave. 😳😱

Autor: redportal.rs

#Adolf Bošo

#Kompozitori

#Ludvig van Betpven

#Muzika

#klasična muzika

#Žan-Žak Ruso