Pokret "Kreni-promeni" predao Vladi peticiju sa skoro 300.000 potpisa

Predstavnici organizacije Kreni promeni predali su danas Vladi Srbije peticiju od 292.000 potpisa protiv Rio Tinta i zatražili od Vlade ukidanje prostornog plana projekta Jadar i moratorijum na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma u narednih 20 godina.

Na konferenciji za medije ispred Vlade Srbije predstavnik organizacije Kreni promeni Savo Manojlović rekao je da prostorni plan projekta Jadar treba da se ukine aktima Vlada Srbije.

Tvrde da je prostorni plan nezakonit i da je osnov za sve pravne radnje Rio Tinta, i dodaju da ako nema tog pravnog osnova, onda i ne postoji obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti.

- Ukidanje istražnih dozvola Rio Tintu ne rešava problem. Te dozvole, koliko smo obavešteni iz medija, već ističu i te istražne radnje su već obavljene i jedini dalji problem je eksploatacija - rekao je Manojlović novinarima.

Takođe, dodao je, i da odbijaju najavu predsednika Republike da moratorijum na iskopavanje litijuma bude godinu dana, i naveo da taj period ništa ne menja, već služi samo da se problem sa Rio Tintom "premosti do izbora".

Manojlović je kazao da Narodna skupština i Vlada Srbije imaju rok do 20. januara da sprovedu akte, a onda će te organizacija početi sa skupljanjem narodne inicijative sa 30.000 potpisa i sprovođenjem protesta.

Traže da se pitanje oko iskopavanja litijuma u okolini Loznice reši pre raspuštanja Narodne skupštine i pre izbora.

Naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević rekla je da od početka postoje brojne kontroverze vezano za projekat Jadar, navodeći da naša država dozvoljava aktivnosti koje su štetne po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Dodala je da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine letos dalo dozvolu za izradu studije uticaja na životnu sredinu, iako je, kako tvrdi, znalo da Rio Sava nije ispunio sve zahteve koji se od njega traže.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Jadar

#Litijum

#kreni promeni

#rio tinto

#savo manojlović