Ali je odobrio administraciji da sprovede odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika

Vrhovni sud SAD blokirao je dekret američkog predsednika Džozefa Bajdena o obaveznoj vakcinaciji ili nedeljnom testiranju zaposlenih u velikim kompanijama, ali je odobrio administraciji da sprovede odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Odluka je doneta nakon što je sud prošlog petka saslušao argumente u postupku privremenog obaveznog vakcinisanja koji su dve savezne agencije izdale u novembru, a čiji je cilj povećanje stope vakcinacije u Sjedinjenim Državama i bezbedniji radna mesta i zdravstvene ustanove.

Vrhovni sud je podeljen u oba slučaja. U prvom je šest konzervativnih sudija glasalo protiv ukaza predsednika Bajdena, dok su ga tri liberala podržala. U drugom, odluka je doneta sa pet glasova za i četiri protiv, pri čemu su se liberalima pridružila dvojica konzervativnih sudija.

Federalna agencija za bezbjednost i zdravlje na radu ranije je donela pravilo da se zaposleni u preduzećima sa najmanje 100 radnika moraju jednom sedmično vakcinisati ili testirati na Covid-19.

To pravilo se odnosilo na više od 80 miliona zaposlenih, a kompanije širom Sjedinjenih Država trebalo je da počnu da ga primenjuju prošlog ponedeljka. Protivnici presude, predvođeni Ohajem i nekim poslovnim grupama, pozvali su sudije da je blokiraju nakon što je niži sud ukinuo zabranu presude.

Druga obavezujuća odluka je za obaveznu vakcinaciju oko 10,3 miliona zdravstvenih radnika u približno 76.000 ustanova, uključujući bolnice i staračke domove koji se finansiraju iz programa zdravstvenog osiguranja Medicare i Medicaid.

Autor: redportal.rs

#Bajeden

#SAD

#Vrhovni sud SAD

#obavezna vakcinacija

#odluka