U čast svojih književnih dela, imenovana je za komandanta Reda Britanske imperije 1956.

Iako je široj javnosti poznata pod prezimenom Kristi, Agata je rođena 1890. pod imenom Agata Meri Klarisa Miler. Bila je najmlađe dete u porodici američkog brokera Frederika i Margaret Miler. Iako su njeni brat i sestra pohađali školu, majka je odlučila da mala Agata je osnovno obrazovanje stiče kod kuće. Po sticanju osnovnog obrazovanja otišla je u Pariz na studije klavira i pevanja.

Za prvog supruga pukovnika Arčibalda Kristija udala se 1914, imali su jednu ćerku Rozalind Hiks. Tokom Prvog svetskog rata radila je kao bolničarka, a potom i u bolničkoj apoteci. Na osnovu tih iskustava gradila je svoje romane čiji su likovi koristili razne lekove i opijate. Od pukovnika Kristija razvela 1928. Razlog je bio njegova prevara.

Agata se zanimala i za arheologiju te je drugi brak sklopila sa arheologom Maksom Malovanom od kojeg je bila starija 16 godina. U to vreme se to smatralo vrlo nemoralnim. Često je u svojim pričama koristila postavke iz ličnih putovanja sa Malovanom po Bliskom istoku pa su ta putovanja doprinela da upravo ta regija bude mesto dešavanja u nekoliko njenih romana.

U čast svojih književnih dela, imenovana je za komandanta Reda Britanske imperije 1956. Agata Kristi i njen muž Maks Malovan su u to vreme bili veoma poštovan par, a uspeh koji su njih dvoje pojedinačno dostigli prava je retkost. Kao i Agata, i Maks je za života nagrađen za svoj rad, pa je tako 1974. proglašen za Viteza zbog svog arheološkog rada. Agati je njen suprug je bio centar sveta pa je i svog unuka često nazivala "drugim voljenim muškarcem."

U svojoj 56 godina dugoj karijeri napisala je oko 70 kriminalističkih romana od kojih su najpoznatji oni o Herkulu Poaru i 165 kratkih kriminalističkih priča. Takođe, napisala je više pozorišnih komada od kojih je najpoznatija drama Mišolovka, koja je u pozorištu u Londonu odigrana više od 25.000 puta i jedna je od najigranijih drama u istoriji. Pisala je i ljubavne romane, ali i memoare. Njena dela prevedena su na 50 jezika kako bi knjige bile dostupne čitaocima širom sveta.

Umrla je 12. januara 1976. u 86 godini od posledica prehlade, u svojoj kući u Volingfordu.

IZVOR: YT / Mr.PedjaDjukic

Autor: Redporta.rs

#agata

#knjige

#nagrade