Pa sta tu ima neobično. U nevolji treba pomoći svakome i ja sam to učinio, rekao je Ilija 😎
"Pa sta tu ima neobično. U nevolji treba pomoći svakome i ja sam to učinio..." 😎 Tim rečima nas je dočekao šetogodišnji Ilija Vušović iz kotorskog naselja Škaljari. Rekao je to brzo, a potom istrčao napolje da se igra sa društvom.
A sve se zbilo ovako. Mali Ilija i pola godine mlađa Sandra Roganović, koja živi u komšiluku igrali su se toga dana ispred Ilijine kuće, pored dubokog kanala kojim voda teče ka moru. Igrali su se "hvatanja čamaca". Kanalom su, letele daske i drugi "materijal" kojeg je voda nosila sve od brda Vrmac i lovćenskih strana gde su bujice tih dana bile velike.

Foto: Večernje novosti/Večernje novosti

U jednom trenutku Sandra je stala na jedan žbun uz obalu kanala koji se odronio i začas se našla u vodi, koja je na tom mestu bila duboka više od metra. Ilija je bio priseban - odmah je prišao kanalu i devojčicu, koja je grčevito ščepala ivicu betonskog zida, čvrsto zagrlio. Voda je nosila njeno telo ka moru, ali Ilija se nije dao. Nogicama se čvrsto zario u zemlju i tako hrvao sa bujicom preko 20 minuta. 😱
Pozive za pomoć je brzo čuo Haris Dikadžić, radnik Stolarske radionice "Razvitak", koja se nalazila u blizini, i izvukao Sandru iz vode. Bila je gotovo promrzla. Mali Ilija se tada zapitao: smem li kući? Jer, pantalone su mu bile pocepane na kolenima od trvenja koje je izazvala borba sa vodom, pa se plašio da ga ne grdi majka.
Toga dana sam i ja bila izašla iz kuće da nih povela drugo dete u Dom zdravlja, a ni Ilijin otac nije bio tu. Tek kad smo stigli, čuli smo od komšinice šta se sve događalo u našem dvorištu. A kanal koji nije pokriven, niti na bilo koji način obezbeđen, velika je opasnost za decu. Trebalo bi hitno nešto učiniti da se ne ponovi nešto slično - priča Ilijina majka Ružica.
Ilija je stajao u dvorištu kada smo napuštali kuću. Čekao je društvo, da se igra. A on i Sandra su se slikali za uspomenu na taj dan koji se srećno završio, pre svega zahvaljujući velikoj snalažljivosti, hrabrosti i upornosti malog Ilije.

* Ovaj tekst objavljen je u listu Večernje novosti 9. marta 1982. godine.

Autor: redportal.rs

#Ilija Vušović

#Večernje novosti

#kotor

#Škaljari