Vladika Danilo I je 1697. izabran za novog verskog poglavara srpske pravoslavne Cetinjske mitropolije.

Dinastija Petrović-Njegoš vladala je Crnom Gorom 2 veka i ostavila neizbrisiv trag u srpskoj istoriji kao verni čuvar Pećkog trona i srpskog imena na tim brdsko-primorskim prostorima.

Najpoznatiji vladar iz ove dinastije je svakako čuveni vladika, pesnik i pripovedač Petar II Petrović Njegoš koji je napisao čuveni Gorski vijenac.

Malo ljudi zna kako je uopšte ova dinastija došla na presto Crne Gore i ko je bio njen osnivač, Danilo I Šćepčević Njegoš.

Vladika Danilo I je rođen 1670. u Njegušima i vaspitavan u svetsavskom duhu pa je kao veoma mlad rešio da sledi put Svetog Save i zamonaši se. Kao mlad bio je u Turskom zabrobljeništvu. Bio je svedok bitke na Vrtjeljci 1685.

Kako bi se što pre rešio turske vlasti, mladi vladika pristaje na ponudu Mlečana i njhovog vođe Đovanija Antonija Bolice da se u te krajeve ponovo vrate Mlečani. Međutim oni nisu održali reč i tajno su se povukli minirajući najveću svetinju tog kraja, Cetinjski manastir.

Pre nego što su Mlečani minirali manastir umire vladika Visarion Borilović Bajica, i njegovo mesto vladike ostalo je upražnjeno. Baš oko ovog mesta vodila izvesno vreme bitka, a i mlečanska i turska strana imali su svoje pogodne kandidate, dok je narod bio i saglasan sa mišljenjem srpskog patrijarha koji je imao dobar odnos sa mladim Danilom pa je tako upravo on postao kandidat srpskog patrijarha Arsenija III Čarnojevića.

Vladika Danilo I je 1697. izabran za novog verskog poglavara srpske pravoslavne Cetinjske mitropolije, i smatra se bitnom prekretnicom u srpskoj nacionalnoj istoriji što se tiče Crnogorske mitropolije.

Na njegovu inicijativu osnovan je Zbor 1713.koji je imao funkciju crnogorskog zemljaskog suda od 12 članova na čelu sa najuglednijim katunskim glavarom Vukadinom Vukotićem.

Vladika Danilo I u Paštrovićima poručuje:

- Danil Božijeju milostiju mitropolit Skandarije i Primorja. Smernije naše pišet blagorodnim i blagočastivim suđama, i vojevodam, i svijem poglavarom, i vasem opšte pravoslavnim hristijanom u Paštrojeviće, mir i zdravlje od Boga da imate i ot nas ljubazno pozdravljenije.Primih vašu poštenu i ljubežljivu knjigu koju mene pišete, i ona prva dođe koju bljeste pisali zboru, i sve dobro i časno blješe pisato kako ot pametnijeh i plemenitijeh ljudih. Nego, draga braćo, nema se komu ovamo pisat, zašto imaju ovamo tri idola: jedan idol preljubodejanije, drugi idol srebroljubije, treći idol grabljenije i krvoprolitije. I dokle se gođ koja grana ne odsiječe ovijema idolima, ne može biti mira ni ljubovi pomeđu narodi, nego stojte svrh sebe i čuvajte se koliko bolje možete dokle eda Bog dopusti i pomože te ove idole sakrušimo, zašto mi se jezik zatupi predikajući, a noge prognjiše stojeći oko mira i sloge da bih koje dobro hristijanom učinio, ali se ne može ništa, zašto smetaju idoli. Oni prvi zbor bi častan na Brajiće, a ovi sad rađasmo da bude i časni, ali smetaše idoli, i ja sam pošo dosta jazden s toga zbora, nego trpite kako i ja trpim, a Bog je milostiv, biće nam u pomoć. Tako znajte i mir Hristov s vami !

Umro je 11. januara 1735. u manstiru Podmaine kod Budve u tadašnjoj Mletačkoj republici. Njegov naslednik bio je Sava Petrović Njegoš.

Autor: Redportal.rs

#Crna Gora

#Mitropolit

#VLADIKA DANILO