Protesti su uzdrmali imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev prihvatio je ostavku vlade u sredu nakon što je povećanje cene goriva u naftom bogatoj srednjoazijskoj zemlji izazvalo proteste u kojima je povređeno skoro 100 policajaca.

Policija je upotrebila suzavce i šok bombe kasno u utorak kako bi rasterala stotine demonstranata s glavnog trga u Almati, najvećem gradu bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima u obližnjim područjima.

IZVOR: TW/@disclosetv

Protesti su uzdrmali imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koju je iskoristila da privuče stotine milijardi dolara stranih ulaganja u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

U razgovoru s vršiocima dužnosti članova vlade Tokajev je naredio njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cena TNG-a i prošire ih na benzin, dizel i drugu "društveno važnu" potrošnu robu.

Takođe je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cena komunalnih usluga i subvencioniranje plaćanja kirije za siromašne porodice.

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima i mestima pogođenim protestima nakon što je proglašeno vanredno stanje koje je uključivalo policijski sat i ograničenja kretanja.

Protesti su počeli u zapadnoj provinciji Mangistau, koja se bavi proizvodnjom nafte u nedjelju nakon što su dan ranije ukinute gornje granice cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, nakon čega se negova cena više nego udvostručila.

Odvojeno, ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su pored Almate, tokom noći napadnute vladine zgrade u južnim gradovima Šimkent i Taraz, pri čemu je u sukobima ranjeno 95 policajaca. Policija je privela više od 200 ljudi.

Gradonačelnik Almate Bakitžan Sagintajev rekao je u obraćanju građanima da je situacija u gradu pod kontrolom i da snage sigurnosti pritvaraju "provokatore i ekstremiste".

Autor: redportal.rs

#Vlada

#kazahstan

#ostavka

#protesti