Jug Srbije dobio novu znamenitost koju mnogi posećuju

Od 2018. godine Nišlije imaju čast da u njihovom gradu postoji Muzej Kopnene vojske Srbije, kao i spomen-soba vojnicima iz Niša i okoline, ali i cele Srbije, stradalim u svim ratovima od 1876. godine koja se nalazi u okviru Muzeja.

Foto: vs.rs/Foto Jovo Mamula, MC Odbrana

Spomen-sobu čini 29 naslova i celina u okviru kojih je pomenuto 16.000 imena stradalih od srpsko-turskih ratova, do NATO agresije i poginulih u Kopnenoj zoni bezbednosti. U spomen-sobi je, takođe, izloženo i više od 11.000 fotografija, 47 uniformi iz različitih perioda, kao i više od 300 primeraka naoružanja i opreme.

Ovaj kompleks je unikatan primer odavanja počasti srpskom vojniku i stradanju celokupnog srpskog naroda. Takozvani srpski zid plača predstavlja jedinstveno mesto na kome je poimence pobrojan svaki vojnik, civil i oficir koji je dao život za svoju zemlju i svoj narod.

Foto: Printscreen YouTube/ RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Pored sobe sa imenima stradalih vojnika, nalazi se i kapela u kojoj se svake nedelje služi liturgija poginulim borcima.

Foto: vs.rs/Foto Jovo Mamula, MC Odbrana

Posebno mesto u ovoj sobi zauzimaju fotografije i imena poginulih boraca sa Košara i Paštrika. Njih 135, koji su u proseku imali 22 godine, nalazi se na plafonu koji simbolizuje nebo. 😥

Foto: Printscreen YouTube/ RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Imena grčkih, francuskih, engleskih i ruskih vojnika koji su se rame uz rame sa našim herojima borili i poginuli za slobodu Srbije u Prvom i Drugom svetskom ratu takođe se nalaze upisana na ovom zidu plača.

Koliko je ovaj Muzej značajan, možemo videti iz reči generala Miloslava Simovića, komandanta Kopnene vojske, koji je i inicijator celokupne ideje o Muzeju.

- Po ugledu na spomen-sobu u Vranju, moji saradnici i ja zaronili smo u jedan rudnik i iz njega izvukli zlato. Napravili smo nešto na šta smo ponosni, pre svega zbog poginulih, njihovih porodica i svih generacija oficira, podoficira, civilnih lica i vojnika koji su bili u ovoj zgradi, službovali u Nišu i celoj Srbiji - poručio je general Simović, dodajući da su pripadnici Kopnene vojske bezmalo dve godine, radeći nakon radnog vremena, posvetili radu na formiranju spomen sobe.

Foto: vs.rs/Foto Jovo Mamula, MC Odbrana

- Krajnji cilj jeste da svaki vojnik, svaki građanin koji uđe u zgradu komande Kopnene vojske, kada vidi bogatu istoriju, dugu tradiciju, a na kraju kada oseti miris tamjana u bogoslužbenom prostoru gde su imena i prezimena poginulih, a u bogoslužbenom prostoru su ikone anđela i svetitelja, a imena naših stradalaca su imena anđela, znači spajamo anđele i svetitelje stradale za vek vekova, da svaki čovek koji uđe i vidi sve to, kada krene iz zgrade da izađe da pomisli i kaže: "Majko Srbijo, volim Te!" - rekao je general Simović.

Foto: vs.rs/Foto Jovo Mamula, MC Odbrana

Ovo mesto je moderno svetilište na koje su Nišlije, ali i svi građani Srbije ponosni. Ono govori o tome da ljudi i dalje uvažavaju druge ljude i poštuju žrtvu koju su oni podneli. Ima mnogo porodica koji se i dalje sećaju svojih članova poginulih u poslednjim ratovima. Sada ih se seća i cela Srbija. Ukoliko se nađete u Nišu, ne zaboravite da pored drugih znamenitosti ovog kulturnog centra južne Srbije posetite i ovaj Muzej.

Autor: redportal.rs

#muzej

#nis

#vojska