Oko 30 - 40 odsto od ukupnog broja zavisno od onlajn igrica

Na adresi Teodora Drajzera 44 u Beogradu nalazi se Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti. Svi je znaju kao Drajzerovu. U njoj se leče zavisnici od droge, alkohola, kocke, a odnedavno i zavisnici od interneta. Program je otvoren na jesen ove godine, a u dnevnu bolnicu za sada dolazi 20 klijenata. To znači da nisu na bolničkom lečenju, već da dolaze na grupni i individualni rad i odatle se vraćaju u svoje domove.

S obzirom na to da kroz program dnevnih bolnica godišnje prođe 700 osoba, proizilazi i to da je reč o - samo 20 klijenata. Direktorka bolnice, koja je tokom radnog veka "prikačila" brojna zvanja - prim. dr sci. med. Diana Raketić - ne naziva ih pacijentima. Ističe da je program tek u povoju, te da o njima i njihovoj zavisnosti i sami zdravstveni radnici uče.

- Širi naziv je zavisnost od interneta, društvenih mreža i mobilnih telefona. Uži je zavisnost od interneta - počinje direktorka ove ustanove sugerišući da je 30 - 40 odsto od ukupnog broja zavisno od onlajn igrica, te da je udeo takvih na lečenju u Drajzerovoj nešto veći, do deset osoba.

U razgovoru za Telegraf.rs objašnjava da je reč o interaktivnim igricama koje pojedince uvlače u virtuelnu stvarnost, u liku heroja kojim zavisnik "upravlja" (ili obrnuto).

- Uživljavaju se u tu ulogu i naprosto zaborave koliko su vremena tako proveli. Baš mi je jedan roditelj rekao: 'Noćima se ne spava' - prepričava ističući da su pozivi upomoć stizali od roditelja srednjoškolaca i studenata.

Ipak, napominje da je internet "postao neodoljivi deo slobodnog vremena, odrastanja, vaspitanja i obrazovanja", te da nisu samo mladi u riziku. Navodeći primer savremenih nesuglasica u paru, ističe da je dijagnozu zavisnosti teško uspostaviti, te da je neophodno sagledati širu sliku.

- Često se devojke žale da partneri provode puno vremena na igricama. Kod ljudi koji su zdravi, zreli, odrasli... ti su kontrolni mehanizmi mnogo bolji - kaže navodeći da su kriterijumi za dijagnostiku zavisnosti od interneta manje precizni nego u slučaju zavisnosti od droge ili alkohola, te da se pre davanja dijagnoze mora obratiti pažnja na to kako muškarci funkcionišu profesionalno, socijalno, u partnerskim odnosima i kako se u svemu tome osećaju. Dodaje i da je inače odnos zavisnika i zavisnica četiri prema jedan, te da je u Drajzerovoj više muškaraca nego žena.

NA LEČENJU 16-GODIŠNJACI

U programu lečenja od internet zavisnosti su, dakle, mladi, uzrasta od 16 godina i naviše. Kaže i da ih za lečenje prijavljuju upravo roditelji, te da im se obraćaju i pisanim putem.

- Glavni motiv je pad efikasnosti u školi - kaže dodajući i da se to lako promeni: - Čim uspeh bude bolji, roditelji su zadovoljni i srećni.

Mimikom ističući svoj optimizam u lečenju, kroz osmeh govori o tome da je nauka dokazala da su adikcije, tj. zavisnosti zapravo bolesti mozga i da su izlečive.

- Nije lako, ali se može, mnogo, mnogo lakše, nego biti u paklu adikcije - potvrđuje stav.

Autor: Bojana Petrović

#Drajzerova

#Program

#bolnica za bolesti zavisnosti