Srpski Jusein Bolt 😍

U borbi brzine, snage, izdržljivosti pokazala je u 2021. da Srbija ima novo zlato, novu zvezdu u usponu i to u sportu koji je sinonim za hrabrost, odlučnost i upornost. Maestro sprinta, najkraće i najteže atletske discipline, lepotica i tinejdžerka iz srca Šumadije vinula se na mesto vicešampiona Starog kontinenta i time postala jedina srpkinja u istoriji koja je donela medalju našoj zemlji u ovoj kategoriji.

Najbrža devojka u Srbiji 19- godišnja Ivana Ilić učinila je našu zemlju ponosnom osvajanjem srebrne medalje na juniorskom Evropskom prvenstvu u Talinu u finalnoj trci na 100 metara koju je istrčala rezultatom 11.42 sekunde jula 2021. godine. U finalnoj trci na 200 metara na istom takmičenju zauzela je visoko 4. mesto. Ovim rezultatom Ilićeva je najavila blistavu budućnost srpske atletike kada su i najatraktivinije discipline ovog sporta u pitanju.

Juniorska rekorderka Srbije na 100 i 200 metara Ivana Ilić kaže:

Iako je prošlo već pola godine od trke u kojoj sam sve do 20 metara pred kraj imala zlato u rukama, još uvek sam u toj trci, još uvek prolazim svaki korak te te staze u Estoniji, staze koja za mene znači veliku potvrdu da je svaki dan mog treninga, svaka kap znoja vredna svega toga, svih napora i odricanja. Moje srce i dalje zalupa istom snagom i brzinom na samu pomisao na tu trku u kojoj sam Srbiji donela medalju i to prvu u istoriji sa Evropskog šampionata u sprintu.

Samo mesec dana od istorijskog rezultata u Talinu Ivana je bila na korak od još jednog velikog podviga, bronze sa svetskog juniorskog šampionata koje je održano u Keniji. Finale Svetskog prvenstva U20 u Nairobiju Ilićeva je izborila trećim mestom u ukupnom plasmanu vremenom 11.50 sekundi. Ipak loše vreme i pomeranje takmičenja uticali su na loš start naše atletičarke u završnoj trci koju je završila kao petoplasirana sa rezultatom 11.54 sekundi.Kraj svake kalendarske godine donosi svakom pojedincu, posebno sportistima, neizbežna pitanja šta će iznedriti naredna, nameću se želje, osvrće se na sve ono što je donela protekla godina i postavljaju se novi zadaci i ciljevi.

Foto: Srpski atletski savez/Srpski atletski savez

Iza mene je fantastična sezona sa tri državna rekorda na 60, 100 i 200 metara, kao i uspesi na međunarodnoj sceni koji će zauvek ostati u mom sećanju kao priod koji mi je doneo puno sreće i iskustva za nastavak puta kojim sam krenula. Pripreme za 2022. sam počela odavno, jer već na samom početku, od 18. do 20. marta očekuje nas Svetsko prvenstvo u dvorani u Beogradu. Kao i sve moje kolege iz reprezentacije, tako i ja sanjam medalju u našoj Areni, za našu Srbiju. Svaki dan mi je podređen tom zadatku i misiji. Da će biti paklen put do medalje hoće, nije lako doći do naslova najbržeg sportiste sveta, svesna sam svega, ali isto tako znam šta želim i radim na tome danonoćno. Kada veruješ, znaš i hoćeš onda je sve moguće. Da nemam tu misao odavno bi odustala, ali znam da mogu i idem ka tome.

Atletsko čudo od deteta, devojka sa inicijalima I.I. rođena je 08. juna 2002. u Gornjem Milanovcu. Atletikom je počela da se bavi 2013. godine . Od 2016. trenira kod trenera Dragana Dukanca i počinje da ostvaruje zapažene rezultate. Svaki sportista ima svoj recept uspeha pa tako i dugonoga Ivana Ilić, srpkinja sa epitetom 5. najbrže sprinterke na svetu:

Tačno tako. U početku svi imamo idole, uzore, pokušavamo da iskopiramo nekog drugog, ali na kraju ispišemo sopstveni recept kojim stižemo do cilja. Bez velikog rada, discipline, hrabrosti i žara nema rezultata. U meni nema žara, već ključa lava i taj osećaj me neće napustiti dok ne ostvarim svoj san, dok Srbiji ne donesem medalju na koju će večno biti ponosna. Da, i ja sanjam doček na beogradskom balkonu. Neka nam 2022. svima donese zdravlje, osmeh širom naše prelepe Srbije i uz puno rada ostvarenje snova.

Zvanični partner za prodaju karata za ovaj planetarni atletski skup je firma Tickets na web lokaciji tickets.rs. Karte možete kupiti na njihovim biletarnicama: TC Ušće, Dom omladine i Bilet servis, kao i online preko sajta na sledećem linku 

Autor: redportal.rs

#atletika

#ivana ilic

#medalja

#sas

#srpski atletsi savez