U izveštaju Rojtersa se navodi da širom Evrope postoji problem sa rastućim cenama gasa i električne energije

Velika potražnja za električnom energijom na Kosovu mogla bi da ugrozi snabdevanje strujom širom Evrope, saopštila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema (ENTSO-E).

- Operateri prenosnog sistema u regionalnoj grupi ENTSO-E za kontinentalnu Evropu (RGCE) pozivaju kosovskog operatera za distribuciju električne energije KOSTT da očuva ravnotežu u svom nacionalnom sistemu električne energije, što je suštinska ugovorna obaveza prema drugim operaterima prenosnog sistema u kontinentalnoj Evropi - navodi se u mejlu ENTSO-E dostavljenom agenciji Rojters.

U izveštaju Rojtersa se navodi da širom Evrope postoji problem sa rastućim cenama gasa i električne energije, delom zbog porasta potražnje usred ekonomskog oporavka od pandemije.

Međutim, situacija na Kosovu je, kako je ocenjeno, posebno dramatična zbog niske domaće proizvodnje usled tehničkih kvarova i hladnog vremena, zbog cega je došlo do prekida proizvodnje u elektranama, što je primoralo Kosovo da uvozi mnogo više energije nego što je uobičajeno.

Prema navodima Rojtersa, Kosovo proizvodi većinu svoje energije iz dve termoelektrane na ugalj, izvan Prištine, i obično uvozi od 10 do 15 odsto energije, ali tokom ove krize uvoz je skocio na 40 odsto.

- Kao posledica toga, Kosovo uvozi energiju koja nije bila planirana na tržištima - navodi Rojters.

Britanska agencija podseća da elektrane na Kosovu rade na lignitu, mekom uglju koji proizvodi posebno toksično zagađenje prilikom sagorevanja.

Autor: Tanjug

#ENTSO-E

#Evropa

#Kosovo

#snabdevanje strujom