Pandemija je poremetila zdravstvene usluge na globalnom nivou, poskupela neke lekove zbog problema u svetskoj trgovini i stvorila dodatne troškove

Više od pola milijarde ljudi širom sveta zapalo je dublje u ekstremno siromaštvo prošle godine zbog rasta troškova zdravstvene zaštite usled pandemije, navodi se u izvještaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svetske banke.

Pandemija je poremetila zdravstvene usluge na globalnom nivou, poskupela neke lekove zbog problema u svetskoj trgovini i stvorila dodatne troškove, a ekonomska kriza nastala usled globalnih restrikcija na poslovanje, rad i trgovinu dodatno je otežala podmirenje zdravstvenih troškova.

U izveštaju se navodi da je pandemija uzrokovala problem dostupnosti zdravstvene zaštite primarno privrednim učincima. U zemljama u razvoju finansijski razlozi su kod 31,4% domaćinstava odgovorni za nepristupačnost zdravstvene zaštite, kod 21% nedostatak lekova, 25,4% problemi povezani s COVID-19, a kod 22,3% drugi razlozi.

SZO i Svetska banka navode u izveštaju da su protivpandemijske mere u celom svetu bile veliki trošak za društvo - direktno i indirektno. Zemlje visokog i visoko srednjeg dohotka su to donekle mogle kompenzovati tako što je država slala novac ljudima kojima je protivpandemijskim merama onemogućen rad i na taj način im nadoknađivala izgubljeni dohodak.

Međutim, to su mogle samo bogatije države koje su imale pristup finansijskim tržištima na kojima su se mogle povoljno zadužiti da bi taj novac transferisale stanovništvu, dok siromašne države nisu imale tu mogućnost.

Siromašne zemlje su pretrpele i privredni udarac zbog stajanja proizvodnje u bogatijim državama, jer sirovine i polusirovine više niko nije kupovao, te im je drastično pala cena. Ono što su bogatije države radile da zaštite svoje stanovništvo najteže se reflektovalo na siromašnije zemlje.

Osim što su bogatima njihove države kao kompenzaciju za zabrane rada i zatvaranje davale finansijska sredstva, oni su imali i više ušteđevine iz ranijih perioda, što siromašni sebi nisu mogli da priušte, prenosi portal Indeks. Pandemija i protivpandemijske mere su u mnogo čemu zaustavile globalni napredak u borbi protiv siromaštva, pa tako i u zdravstvenoj zaštiti, ocenjuje se u izveštaju.

Autor: redportal.rs

#koronavirus

#pandemija

#siromaštvo