Al Maktum, koji je i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, moraće da u celosti plati iznos u roku od tri meseca

Vladar Dubaija Muhamed bin Rašid al-Maktum moraće da plati više od 640 miliona evra svojoj bivšoj ženi i njihovoj deci, što je verovatno najveći iznos koji je britanski sud ikada izrekao u nekoj nagodbi. Ostrvski mediji danima već pišu o tome, ne štedeći da drže stranu princezi Haji koja je utočište pronašla u Londonu.

Al Maktum, koji je i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, moraće da u celosti plati iznos od 251,5 miliona funti svojoj šestoj ženi princezi Haji Brint al-Husein od Jordana u roku od tri meseca. Princeza Haja je najmlađa od svih njegovih šest bivših žena, a dobiće ukupno 290 miliona funti za troškove obezbeđenja i gajenja njihovo dvoje dece Al Džalile i Zajeda.

Ukupno će godišnje morati da plaća 5,6 miliona funti svakom detetu, i to četiri godine nakon sticanja prve diplome. Uz sve to, lider Dubaija moraće da plati i sve zaostale obaveze prema deci u iznosu od 9,6 miliona funti.

Princeza Haja, koja ima već drugi mandat predsednice Međunarodne konjičke federacije i član je Međunarodnog olimpijskog komiteta, pobegla je iz Emirata sa dvoje dece u aprilu 2019. godine, jer je, kako je tvrdila, bila "prestravljena pretnjama i zastrašivanjem" njenog doskorašnjeg supruga. Ona se zapravo na ovaj korak odlučila jer je šeik Muhamed prethodno oteo dve druge ćerke - princezu Latifu i princezu Šamsu, koje su protiv svoje volje vraćene u Dubai.

Šeik Muhamed preduzeo je pravne korake da vrati decu u Dubai narednog meseca, dok je princeza Haja tražila da ostanu u Velikoj Britaniji. On je kasnije odustao od pokušaja da vrati decu i borio se da spreči presudu u korist princeze Haje.

U toku mučne brakorazvodne parnice šeik Muhamed je objavio pesmu pod nazivom "Živela si, umrla si", koju su mediji protumačili kao pretnju princezi, nakon što je saznao da ga je supruga prevarila sa telohraniteljem, bivšim pripadnikom britanske vojske. Pretnje su se nastavile i kada se princeza Haja preselila u Veliku Britaniju.

Dobijala je poruke poput "Možemo vas naći gde god da ste" i ona od tada troši ogromne sume na obezbeđenje iz straha da će njena deca biti oteta i vraćena u Dubai.

Visoki sud u Londonu presudio je u martu 2020. da je on "orkestrirao kampanju straha i zastrašivanja" protiv princeze Haje i da je naredio otmicu njegovih odraslih kćeri Šamse i Latife, koje je dobio u braku sa Hurijom Ahmed al Maš.

Latifa je pobegla iz Dubaija u februaru 2018. ali je, navodno, silom vraćena iz međunarodnih voda zajedničkom operacijom Indije i Emirata. Ona je dospela u žižu javnosti nakon što su mediji došli do njenih tajnih video snimaka načinjenih u zatočeništvu. Visoki sud je takođe utvrdio da je šeik naredio da se princezi Haji i njenim advokatima hakuju telefoni uz pomoć vojnog softvera Pegasus.

Autor: redportal.rs

#Al Maktum

#Princeza Haja

#Razvod

#vladar Dubaija

#žena