Dogovoren susret

Ruski patrijarh Kiril i papa Franja srešće se na neutralnom terenu posle katoličkog i pravoslavnog Uskra, pišu Novosti.rs.

To je izjavio mitropolit Ilarion predsednik Odela za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije posle susreta sa Papom u Vatikanu. Oni su razgovarali u sredu popodne i dogovorili se da je najbolje da "crkveni samit" bude posle uskrsa.

Ove godine katolički Uskrs je 17 aprila a pravoslavni 24 aprila.

Papa Franja je predlagao da on doputuje u Rusiju ali u moskovskoj patrijaršiji smatraju da još nije došlo vreme za to i da je najbolje da drugi njihov susret bude u nekoj trećoj zemlji. Kao što je poznato prvi susret je bio u Havani. Gde će biti drugi susret za sada se ne zna i o tome i tačnom terminu će se tek dogovoriti.

Već sada se zna, a to je potvrdio i mitropolit Ilarion papa i patrijarh Kiril neće razgovarati o pitanjima bogoslovske i crkvene doktrine:

Na susretu ruskog patrijarha i pape na dnevnom redu nisu pitanja doktrinarne protivrečnosti između pravoslavnih i katolika.

I pre odlaska na razgovor sa papom Franjom mitropolit Ilarion je objasnio da o ujedinjenju pravoslavnoe i katoličke crkve neće biti govora ali važno je to da prestane mnogovekovno suparništvo. Papa se za vreme boravka u Grčkoj izvinio za greške katolika u odnosu na pravoslavce.

Autor: Branko Vlahović

#Katoličanstvo

#Pravosljavlje

#papa

#patrijarh

#rusija

#susret