Prijateljstvo Orbana i Dodika

Premijer Mađarske Viktor Orban upozorio je da će Mađarska blokirati sve poteze EU da sankcioniše srpskog člana Predsedništva BiH  Milorada Dodika i rekao da njegova zemlja pruža pomoć od 100 miliona evra Republici Srpskoj.

Mađarska će dati finansijsku podršku bosanskim Srbima i protivi se sankcijama Miloradu Dodiku, rekao je premijer Viktor Orban, odgovarajući na pitanje BIRN-a na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti, retkoj prilici da se mađarskom premijeru postave kritička pitanja.

Orban je opisao Srbiju i Republiku Srpsku kao „ključ za stabilnost Zapadnog Balkana“ i pozvao novu nemačku vladu da integriše region u EU, a ne da ga kazni, što bi „moglo dovesti do još većih problema“.

Orban je dao punu podršku Dodiku, nazvavši ga demokratski izabranim političarem i upozorivši zapadne sile da bi „egzorcizam Dodika“, koji je više puta pretio otcepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan.

- Dozvolite mi da istaknem da je bosanska granica udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje BIRN-a, Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona evra finansijske pomoći Republici Srpskoj, u okviru mađarske politike odgovornog susedstva za jačanje stabilnosti u regionu.

Novac je namenjen za finansiranje malih i srednjih preduzeća u zemlji.

Autor: n1info.bg

#100 miliona evra

#Mađarska

#Pomoć

#Republika Srpska