Dileme više nema

Novak Đoković je bio i ostao najbolji teniser današnjice. A i svih vremena. Najnovija ATP lista samo delimično to potvrđuje, i to uz jedan novi rekord, pišu Novosti.rs.

Podsetimo najpre, Đoković je nedavno postao novi svetski rekorder po titulama sa turnira iz "serije 1000", po čemu je dosad delio prvo mesto sa Rafaelom Nadalom, ali sada samostalno vlada. Zatim je Đoković postao igrač sa najviše sezona koje je okončao kao najbolji na svetu, čime je nadmašio podvig svog teniskog idola iz detinjstva.

Međutim, nije tu bio kraj Noletovom ispisivanju teniske istorije.

Ne samo da je u 2021. postao tek treći u istoriji belog sporta koji je u istoj sezoni osvojio i Rolan Garos i pariski masters (što nikada nije uspeo da uradi "vladar" Rolan Garosa Rafael Nadal, ali jesu Ilie Nastase - 1973. godine i Andre Agasi, 1999. godine), i ne samo da je ove sezone Nole bez premca po teniskim preokretima (imao je 14 pobeda nakon što je izgubio prvi set), već je sada obelodanjen još jedan nestvaran podatak.

Naime, Đoković je nadmašio rekorde Rafaela Nadala i Rodžera Federera po broju sezona u kojima su ostvarili pobede u više od 80% takmičarskih nastupa.

Španac i Švajcarac su ih imali deset (Rafa od 2005. do 2014.; Rodžer od 2003. do 2012.), koliko je do 2021. imao i Nole, ali od ove godine Đoković je na 11 takvih sezona (od 2011. sveo do sada), čime je iza sebe ostavio najveće takmace.

Ispred Novaka je samo Džimi Konors, sa 12 sezona u kojima je ostvario pobede u više od 80% odigranih mečeva (1973. - 1984.), pa bi u 2022. Srbin mogao da dostigne i apsolutnog rekordera.

Kada je o ATP listi reč, Novak Đoković i dalje nema nikakav problem na njoj - započeo je čak 352. sedmicu vladavine i time samo uvećao svoj rekordni učinak po tome. Daleko iza njega su ostala ostvarenja Federera (310 sedmica), Pita Samprasa (286), Ivana Lendla (270), DŽimija Konorsa (268), a o Rafaelu Nadalu da i ne govorimo više u ovoj priči o najboljem na svetu (209 nedelja na vrhu ATP liste).

Autor: D. N.

#Nadal

#atp

#djokovic

#federer

#novak

#rekord