Policija ignorisala njene prethodne žalbe

Rusiji je naloženo da plati više od 370.000 evra odštete ženi kojoj je suprug odsekao obe šake.

Evropski sud za ljudska prava rekao je da Rusija nije uspela da se bori protiv nasilja u porodici, i naredio joj je da nadoknadi odštetu za 4 žene koje su brutalno napadnute.

Među njima je i Margarita Gračeva, koju je suprug Dmitrij Gračev kidnapovao 2017. godine i napao je sekirom, prenosi BBC. Sud je takođe rekao Rusiji da mora da napravi hitne promene kako bi sprečila takve napade u budućnosti.

Prema rečima suda, nasilje u porodici nad ženama dešava se u "zapanjujućim razmerama", a Rusija je prekršila dva člana Evropske konvencije o ljudskim pravima.

IZVOR: YT / CBC News: The National

U decembru 2017. godine suprug je Gračevu odveo u šumu i sekirom joj odsekao obe šake. Ona ga je već ranije prijavila policiji zbog agresivnog ponašanja, ali su policajci ignorisali njene žalbe.

Njenu unakaženu levu ruku izvukli su iz šume i ponovo zašili, dok je protetika za desnu ruku postavljena nakon prikupljanja sredstava u kampanji.Njen sada bivši muž Dmitrij Gračev osuđen je na 14 godina zatvora.

Evropski sud za ljudska prava rekao je da je njen slučaj pokazao kako ruski zakoni podrazumevaju da vlasti nisu uočile nasilje u porodici sve dok ono nije eskaliralo i izazvalo fizičke povrede.

Sud je pozvao na pravnu definiciju nasilja u porodici i da svi počinioci budu procesuirani.

Autor: Anita Marković

#odsekao obe šake

#policija

#rusija

#sekira