Nakon što su ga mediji proglasili za izabranog predsednika, Džo Bajden ide u Džordžiju

Kada bi neko pokušao da sumira kompletnu američku unutrašnju politiku u 2020. godini kroz imenovanje jedne savezne države, to bi bila Džordžija. Sa 16 elektorskih glasova koje nosi na predsedničkim izborima i statusom "kolebljive" države, Džordžija je jedna od najbitnijih. Međutim, ove godine su se održali i izbori za senatore u određenim saveznim državama, među kojima je i Džordžija koja je birala čak 2 senatora.

Ako ponovno brojanje glasova ne pokaže drugačije, Bajden je pobedio Trampa u Džordžiji za 0,3% glasova (oko 14.000 glasova) i odneo 16 elektorskih glasova. Međutim, ponovni izbori za senatore u Džordžiji u januaru biće prava poslastica. Ceo politički život će biti zaustavljen zbog tog događaja koji može da ima težinu približnu onoj koju imaju predsednički izbori. Toga je svestan i sam Bajden koji će učestvovati u kampanji sa ciljem da pomogne demokratama.

Zašto se senatorski izbori u Džordžiji ponavljaju?

Pravilo je jednostavno, ako više od 2 kandidata učestvuje na izborima za jedno senatorsko mesto, a nijedan ne osvoji 50% + 1 glas, u naredni krug, ili takozvani runoff, idu dvojica kandidata koji su osvojili najveći broj glasova u prvom krugu. Ovo je gotovo identično sa većinskim dvokružnim izbornim sistemom.

Za prvo mesto su se kandidovali Džon Osof (D), Dejvid Perdu (R) i Šejn Hazel. Perdu je u poslednjim momentima prebrojavanja pao na manje od 50% i mora da ide u drugi krug. Za drugo je mesto je bilo kandidovano čak 20 kandidata, a u drugi krug idu Keli Lofler (R) i Rafael Vornok (D).

Ne bi bilo isključeno da i Donald Tramp sa Pensom uđe u kampanju, s obzirom da niko ne uživa toliku podršku kod crvenih birača kao oni.

Republikanci imaju 50 senatorskih mesta, a demokrate 48. U slučaju da demokrate odnesu pobede za obe fotelje, rezultat bi bio 50:50 što znači da bi poboljšali svoju poziciju za čak 3 mesta u odnosu na stanje pre izbora za Senat. Republikancima je potrebna pobeda za samo jedno mesto kako bi zadržali većinu i 2022. godinu dočekali na talasu sjajnih rezultata koje beleže na izborima za Kongres.

Koliko se u Sjedinjenim Državama sve menja brzo menja, govori i činjenica da su demokrate od 1984. do 2020. godine na predsedničkim izborima osvojile Džordžiju samo jednom, dok republikanci oba senatora iz Džordžije imaju od januara 2005. do danas. Nikad veća šansa za demokrate da Džordžiju, poput Arizone, potpuno oboje u plavo.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#Senat

#bajden

#tramp