Tim je stvorio poseban filter maske koji je poprskan fluorescentnom bojom koja sadrži antitela ekstrahirana iz nojevih jaja. 🤔

Istraživači u Japanu razvili su masku za lice koja svetli pod UV svetlom kada je izložena koronavirusu koji uzrokuje KOVID-19, prenosi Avaz.

Tim na Univerzitetu u prefekturi Kyoto kreirao je masku kako bi korisnicima omogućio brz i jednostavan način da vide jesu li zaraženi, javlja japanska novinska agencija Kyodo News

Nadaju se da će ih početi prodavati već 2022. godine. Kako objašnjavaju, to je zato što nojevi mogu proizvoditi različita antitela za borbu protiv KOVID-a. Imajući to na umu, tim je stvorio poseban filter maske koji je poprskan fluorescentnom bojom koja sadrži antitela ekstrahirana iz nojevih jaja.

Ako dođe u kontakt s koronavirusom, kontaminirana područja filtera će jako svijetliti pod UV svjetlom. 

Kako bi dobili prve rezultate, tim je proveo eksperimente sa 32 osobe zaražene koronavirusom i koje su dobile posebne maske. Otkrili su da maske svetle pod UV zračenjem, ali su stalno bledele tokom 10 dana kako im se virusno opterećenje smanjivalo. Naravno, potrebno je još testiranja pre nego što podnesu patent na odobrenje vladi. Plan je prvo proširiti svoj eksperiment na 150 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

Autor: Avaz

#Japan

#Univerzitet u prefekturi Kyoto