Na konferenciji za medije Azdejković, Goncić i Kaličanin pozvali publiku na premijeru

U nedelju, 12. decembra u 19 sati u Velikoj sali Dom omladine Beograda, premijerno će biti prikazan film Strah od leptira u produkciji Merlinka festivala, koji je nastao po motivima istoimene pozorišne predstave, u režiji Isidore Goncić sa Dušanom Kaličaninom i Zoranom Pajićem u glavnim ulogama. Strah od leptira prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika.

Na konferenciji za medije povodom premijere filma govorili su rediteljka Isidora Goncić, glumac Dušan Kaličanin, i producent Predrag Azdejković. ☺

Isidora Goncić, rediteljka filma, osvrnula se na stvaralački proces i nastanak ovog dela:

- Otkako smo počeli da radimo prvo predstavu, a posle i film, mene je najviše pogađala i uzbuđivala priča o slobodi. Tačan je kliše da niko nije slobodan dok svi nismo slobodni, i to je poruka kroz iskrenu ljubav i okolnosti u kojima se junaci nalaze. Igranje s kamerom i kadrovima na nešto što smo već stvorili, dalo je liričnost celoj priči. Sa filmom smo otišli korak dalje.

Dušan Kaličanin, koji u Strahu od leptira glumi Vjerana Miladinovića Merlinku, o svom iskustvu rada na ovom filmu je rekao:

- Bilo je dosta zahtevno i obavezujuće, jer imamo priču koja je već dovoljno poznata, o liku koji već postoji. To je velika odgovornost koju ja i danas nosim. Isidora je imala divnu ideju da ne radimo imitaciju Vjerana, već da provlačimo one njegove karakteristike koje su najbitnije. Na kraju sam srećan što su ljudi rekli da su mogli da vide Vjerana u tome. Najtužnija stvar je da i dalje nemamo epilog i razrešenje tog slučaja.

Predrag Azdejković, direktor festivala Merlinka i producent filma, o radu na realizaciji ovog i drugih domaćih ostvarenja na festivalu je rekao:

- Svake godine pokušavamo da imamo što veći broj domaćih filmova, i to ne ide baš sjajno. Onda smo odlučili da sami počnemo da produciramo i stvaramo filmove, ako hoćemo da imamo program. Ove godine imamo 11 domaćih filmova, gde se u većini Merlinka pojavljuje kao producent ili koproducent. Bilo nam je važno da Strah od leptira pretočimo u igrani film, jer je sam život Vjerana Miladinovića Merlinke izuzetno filmičan.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održava se od 9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom Festival 13. Tokom 4 dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Autor: redportal.rs

#Dom omladine

#Dušan Kaličanin

#azdejković

#festival merlinka

#isidora goncić

#merlinka

#strah od leptira

#zoran pajić