Farmaceutska kompanija Fajzer/Biontek saopštila je da dve doze ove vakcine ne predstavljaju jaku zaštitu od nove varijante Covid-19

U Sjedinjenim Državama do sada je bilo 40 slučajeva omikronskih sojeva, a većina njih ima blaže simptome.

Farmaceutska kompanija Fajzer/Biontek saopštila je da dve doze ove vakcine ne predstavljaju jaku zaštitu od nove varijante Covid-19, omikrona, pa se preporučuje pojačavajuća doza, a prvi ljudi Fajzer rekli su da će možda biti neophodna doza za zaštitu od ovog soja.

Povećana doza bi pomogla u kontroli naprezanja, iako obe doze pružaju izvesnu zaštitu od ozbiljnog toka omikronske bolesti, pokazala su laboratorijska ispitivanja, prenosi Vašington post.

Međutim, Albert Burla, izvršni direktor kompanije Fajzer, rekao je američkim medijima da bi četvrta doza mogla biti potrebna 12 meseci nakon treće, a možda i ranije.

- Verujem da će treća doza dati dobru zaštitu, ali mislim da će nam četvrta doza biti potrebna za zaštitu od omikrona. O ovom soju se ništa ne zna, moramo da sačekamo i vidimo šta će biti, jer imamo vrlo malo informacija. Četvrta doza će možda morati da se uzme manje od 12 meseci nakon treće - rekao je Burla za CNN.

U Sjedinjenim Državama do sada je bilo 40 slučajeva omikronskih sojeva, a većina njih ima blaže simptome. Nakon pojavljivanja u Južnoj Africi, Omikron je počeo da se brzo širi u evropskim zemljama, ali ostaje misterija za naučnike, jer o njemu nema dovoljno podataka.

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#Omikron

#Vakcina

#nova doza