Borba protiv monopola velikih

Kako prenosi portal Mondo, problem je nastao zbog toga što je sistem plaćanja u IOPS aplikacijama kontroverzan, budući da se od developera traži da ne uključuju sisteme drugih kompanija.

Apple se pre nekoliko meseci sukobio sa regulatornim telima u Rusiji, budući da App store radi tako da kompanija stiče veću dobit, a na štetu malih firmi.

Naime ruski zakoni kojima se sprečava dominacija velikih kompanija od IOS developera traže da korisnike obaveštavaju o alternativnim načinima plaćanja u okviru aplikacija.

Uslovi su trebali da budu ispunjeni do kraja septembra, ali je Apple umesto toga tražio reviziju zahteva. Budući da Apple nije ispunio ono što se zahtevalo, ruska Federalna kancelarija protiv monopola (FAS) je pokrenula novi proces koji bi kompaniju trebalo da natera da posluje prema zakonima ove zemlje.

Problem je nastao zbog toga što su načini plaćanja u IOS aplikacijama kontroverzni, jer se insistira da se ne uključuju sistemi plaćanja drugih kompanija - zbog čega Apple dobija 30% od svake kupovine.

I to nije sve - kompanija ne samo da zabranjuje druge načine plaćanja, već sve developere sprečava da korisnike obaveste o tome da u drugim online prodavnicama prihvataju alternativne metode.

Upravo je to praksa koja smeta Rusiji, jer Apple zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi potisnuo konkurenciju. Tako App Store jača, a kompanija stiče veću dobit - dok drugi, sitniji igrači ostaju na margini.

Apple je u avgustu izdao saopštenje u kojem je pisalo da developeri imaju pravo da klijente obaveštavaju o alternativnim načinima plaćanja, ali jedino preko mejlova i drugih kanala za komunikaciju - ne i u okviru aplikacija u Apple online prodavnici.

Kompanija Apple se zbog ovih problema sukobljava s regulatornim telima u zemljama širom sveta. U Sjedinjenim Američkim Držvama vodi bitku s Epic Games, koja takođe traži alternativne metode plaćanja u svojim aplikacijama. I Južna Koreja zahteva da se u aplikacije u Google i Apple prodavnicama uključe drugi načini plaćanja, a nešto slično hoće i komisija Evropske unije.

Apple je u Rusiji već platio kaznu od 12 milona dolara, jer je potiskivao konkurentske aplikacije za roditeljsku kontrolu. Izgleda da je sve više onih koji žele da se monopol okonča, te da manje firme dobiju svoju šansu na tržištu kojim vladaju giganti.

Autor: mondo.rs

#Kazna

#Sukob

#app store

#apple

#borba

#monopol

#rusija

#veliki