Šestogodišnji dečak koji je jedini preživeo nesreću žičare Itan Biran vraćen je u Italiju nakon žučnog spora oko starateljstva.

Među 14 osoba poginulih u nesreći u maju bili su i njegovi roditelji, brat i prabaka i deda. Njegovoj tetki po ocu, koja živi u Italiji, potom je italijanski sudija dao starateljstvo.

Ali u septembru, Itana je njegov deda po majci, Šmulik Peleg, bez njene dozvole odveo u Izrael, prenosi BBC.

Peleg je insistirao da su njegovi postupci bili po zakonu i u najboljem interesu dečaka, ali su italijanski tužioci otvorili istragu o otmici, zahtevajući dečakov povratak.

Izraelski sud se složio da Itan mora da bude vraćen u Italiju, ali je transfer odložen nakon što se njegova porodica žalila Vrhovnom sudu.

Sudije su tu žalbu odbile prošlog meseca. Porodica Peleg je rekla da će nastaviti da se bori "na svaki legalan način" za povratak deteta u Izrael.

Bitka će se sada nastaviti na italijanskim sudovima, ali još nije jasno koje pravne opcije su dostupne.

Itan je živeo u Italiji u kojoj su poginuli njegov brat Tom, njegovi roditelji Amit Biran i Tal Peleg, prabaka i deda po ocu i još devet osoba.

Nakon što je dečak otpušten iz bolnice u junu, italijanski sudija je dodelio starateljstvo njegovoj tetki po ocu Aji Biran-Nirko, lekarki rođenoj u Izraelu koja živi u italijanskom gradu Paviji.

Dana 13. septembra, Peleg, Itanov deda po majci, koji je imao pravo na posete, izveo je Itana na jedan dan, ali je otputovao automobilom sa Itanom u švajcarski grad Lugano, a zatim je odleteo sa njim u Tel Aviv privatnim avionom, koristeći dečakov izraelski pasoš.

Autor: Kurir

#Italija

#Itan Biran

#žičara