Moguća primena od sutra

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut zbog novog soja omikron predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante koronavirusa, saznaje Telegraf.rs. Kako nezvanično saznaju, o ovim predlozima se trenutno odlučuje, i već od sutra bi bi moglo da počne da se primenjuje.

Na spisku su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Predlog je da se putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom Nikola Tesla i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih, uz sve mere zaštite, vozi u izolaciju u Kovid bolnicu Batajnica.

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom 7. dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

Institut Batut je ove predloge uputio nakon što je omikron (B.1.1.529) Svetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajuću, a prema informacijama koje se objavljuju za sada pokazuje brojne mutacije, koje mogu biti u vezi sa većom zaraznosti i izbegavanjem imunskog odgovora stečenog nakon bolesti ili vakcinacije.

Autor: telegraf.rs / Ljubinka Račić

#COVID-19

#Srbija

#Vakcina

#korona

#koronavirus

#mere

#nove mere

#omrikon soj

#vakcinacija