Plod dobrih igara sprskih klubova u Evropi

Crvena zvezda je sinoć zabeležila još jednu pobedu u Ligi Evrope i tako skupila nove bodove za Srbiju na UEFA listi. Iako je Partizan izgubio od Flore Srbija se približila ostvarenju velikog sna da imamo direktnog predstavnika u Ligi šampiona.

Sve je išlo na ruku srpskom koeficijentu za ovo kolo. Porazi Šahtjora, Dinama i Briža u Ligi šampiona kao predstavnika direktnih konkurenata Ukrajine i Belgije su došli kao poručeni. Mogla je Srbija ozbiljno da izbaci Ukrajince iz trke i da pobegne Belgijancima koji iz kola u kolo smanjuju zaostatak, ali Partizanov poraz u Estoniji nam je za nijansu pokvario planove.

Crvena zvezda je odradila što je do nje, pobedila Ludogorec i zahvaljujući tim bodovima, Srbija je prednost Ukrajine smanjila na manje od dva boda prvi put u ovoj sezoni. A ono što nam ide na ruku je što su Ukrajinci završili takmičenje u Evropi. Dinamo i Šahtjor su eliminisani u Ligi šampiona, bez šanse da nastave takmičenje u Evropi. Dakle, ostali su na 31.400 bodova na kojima su već neko vreme.

Zahvaljujući Zvezdinoj pobedi, Lajpcigovoj pobedi u Brižu i remiju Genka u Zagrebu, Srbija i dalje ima prednost u odnosu na Belgijance. Ali ona nikad nije bila manja ove sezone i iznosi mizernih 0,075 bodova.

Belgijancima su nove bonus bodove doneli osvajanjem prvog mesta u grupi i zahvaljujući porazu Partizana. Da je Gent večeras remizirao na Kipru protiv Anortozisa, Belgija bi već večeras prestigla Srbiju. Bodove im je iznenada doneo i Antverpen remijem u Ajntrahtu. Srećom pa Antverpen ne može sa poslednjeg mesta u grupi i ispao je iz Evrope.

Šanse Briža da nastavi takmičenje u Evropi su male, jer u poslednjem kolu igraju u Parizu protiv PSŽ-a i moraju da ostvare bolji rezultat od Lajpciga na svom terenu protiv Mančester sitija. Zvezda i Partizan će nastaviti borbu sa Genkom i Gentom za direktno mesto u Ligi šampiona, ako Rapid ne šokira Genk u poslednjem kolu. Bazel će im osvajanjem prvog mesta u grupi doneti nove bonus bodove u poslednjem kolu, pa ne treba ni Švajcarce otpisati, ali Jang Bojs već završava takmičenje, teško je verovati da mogu da urade nešto na Old Trafordu.

Srbija ima veliku šansu da dođe do velikog ostvarenja i da konačno imamo direktnog predstavnika u Ligi šampiona. U poslednjem kolu grupne faze Zvezda gostuje Bragi i boriće se za 1. mesto u grupi dok Partizan doćekuje Anortozis i pobedom bi doneo velike bodove Srbiji.

Autor: novosti.rs / redportal.rs

#Srbija

#koeficijent

#liga sampiona

#partizan

#uefa

#zvezda