Novi soj koronavirusa biće nazvan "nu" a broj mutacija koji ima je jedan naučnik nazvao "užasnim".

Posle dobrih vesti iz Japana kada je u pitanju genetika kovida 19, i pomalo zabrinjavajućih iz Francuske, novi soj korona virusa registrovan je najpre u Bocvani, a stručnjaci se boje da bi mogao da bude najopasniji do sada!

Soj kojem je data šifra B.1.1.529 najverovatnije će biti nazvan "nu", a za sada je zabeležen kod svega desetak pacijenata. Ono što, međutim, brine naučnike je činjenica da on sadrži čak 32 mutacije!

Mnoge od ovih mutacija su vezane za njegovu prenosivost i otpornost na vakcine, a ima više promena na "S" (spike) proteinu od bilo koje prethodne verzije.

Među ključnim mutacijama su čak četiri koje omogućavaju virusu da izbegne antitela, i jedna koja ubrzava širenje.

- Moguće je da se ovaj soj razvio kod osobe koja je imala dugu infekciju i istovremeno bila imunokompromitovana, kao što je pacijent koji nije znao da je inficiran HIV virusom -, rekao je profesor Fransoa Balu, genetičar sa Univerziteta u Londonu.
- Kombinacija ovih mutacija je užasna. Ovaj soj ima potencijal da bude gori od bilo kojeg trenutno zabeleženog -, naveo je virolog sa Kraljevskog koledža dr Tom Pikok.

Naučnicima je trenutno jedina nada da će ogroman broj mutacija "raditi" protiv virusa, jer će ga učiniti nestabilnim i tako sprečiti njegovo masovno širenje pre nego što postane opasan.

Autor: Mondo

#korona

#koronavirus

#mutacija virusa