Početak rada galerije označiće izložba Tragači [snova], na kojoj su tri mlada autora - Marko Kusmuk, Damjan Kovačević i Vladimir Lalić započela delovanje.

U centru Beograda, u ulici Dositejeva 11, otvorena je nova umetnička galerija SANJAJ, koja će postati stecište mladih umetnika, ali i centar okupljanja ljubitelja umetnosti i kolekcionara.

Početak rada galerije označiće izložba Tragači [snova], na kojoj su 3 mlada autora Marko Kusmuk, Damjan Kovačević i Vladimir Lalić započela svoje zajedničko delovanje. 

Foto: Fotograf/ Marjan Apostolović

- Oni su vrlo rano pokazali svoj talenat za crtanje i dobili velike i prestižne nagrade za to umijeće, a one su im otvorile vrata mnogih galerija kod nas i u svijetu. Ali ono što ja cijenim kod njih, a izdvaja ih od drugih, je to što se nisu zaustavili na tome, nego su crtež pretvorili u svoje glavno oružje i krenuli da krče put i osvajaju druge sfere i svjetove, da prelaze u druge dimenzije koje su dostupne samo izabranim.“ rekla je Sanja Bjelanović Janković koja će zajedno sa svojim suprugom Neletom Karajlićem voditi galeriju. „Zato se izložba i zove „Tragači snova“ jer njihovi snovi nisu samo oni koji nam dolaze sami od sebe, oni su njihovi  kreatori. U tom traganju, vrlo se hrabro suočavaju i sa teškim i košmarnim snovima, onim od kojih mi obični, bježimo jer ne razumemo složenost sopstvenog uma. Oni uspjevaju da našem skromnom čulu vida pomognu da vidi nevidljivo, vodeći oštar dijalog između fizičkog i metafizičkog. Marko to predstavlja svojim duhovima iskustva koji naglašeno osluškuju svijet, Damjan šumskim životinjicama koje su zapravo alhemicari (Rubedo, Albedo i Nigredo), a Vladimir insektima koji možda i nisu baš samo to. Najvažnije je da su u tom pohodu duboko iskreni, jer bez toga bi to bile samo dopadljive linije bez emocija - dodala je Sanja Bjelanović Janković.

Foto: Fotograf/ Marjan Apostolović

Galeriju SANJAJ otvorila je Sanja Bjelanović Janković koja će zajedno sa suprugom Neletom Karajlićem omogućiti najpre mladim afirmisanim, ali i neafirmisanim, umetnicima iz zemlje i inostranstva, da izlažu svoja dela i postanu deo bogate umetničke scene prestonice

- Istorija dvadesetog veka nas je naučila da je najjače oružje koje ima neki narod, društvo ili država njena kultura. Pobednika u hladnome ratu nije odlučila hidrogenska bomba ili sredstva za masovna uništenja, već muzika Boba Dilana i filmovi Stenlija Kjubrika. Svaku ciglu iz Berlinskog zida nije izvadila specijalno obučena diverzantska grupa, već muzika grupe Pink Floyd - u uvodnom govoru rekao je Nele Karajlić.

Foto: Fotograf/ Marjan Apostolović

- Ova galerija je naš mali doprinos oružanim snagama naše kulture. Isto tako to je doprinos i našem gradu, Beogradu, jer nema velikog grada bez malih galerija, baš kao što nema velike kulture bez zanesenjaštva malog čoveka. Galerija se zove Sanjaj, jer su snovi ono što modernom čoveku jedino nedostaje. Sve ostalo ima u šoping molovima. Onaj koji nema ništa osim snova, taj ima sve, a onaj koji ima sve osim snova, taj nema ništa - zaključio je Nele.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra, a radno vreme galerije je ponedeljak - petak od 12 do 20 časova, subota od 11 do 15 časova.

Autor: redportal.rs

#Izložba

#galerija

#galerija Sanjaj

#izložba Tragači