Očekuje ubrzanje tempa vakcinacije sledećih sedmica

Više od 900.000 dece od 5 do 11 godina primilo je prvu dozu Fajzerove vakcine u prvoj nedelji nakon što je vakcina odobrena za tu starosnu grupu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako piše Telegraf, interesovanje za vakcinaciju je ogromno, čemu svedoče i redovi u kojima su deca sa svojim roditeljima čekala da dođu na red. 

To je dobar početak, ocenio je koordinator borbe protiv pandemije Džef Zajenc i objavio ove podatke na konferenciji za novinare, prenose agencije.

On je rekao da očekuje ubrzanje tempa vakcinacije sledećih sedmica, kada se centri za vakcinaciju snabdeju dečjim dozama. Deca će se uvek vakcinisati sa dve doze u razmaku od tri nedelje, ali doziranje treba da bude prilagođeno na 10 mikrograma po injekciji, a prema 30 mikrograma za starije kategorije.

- Iako su deca otpornija na virus od odraslih ipak su u opasnosti - podsetila je Rošel Valenski, direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti.

Podsetimo, 29. oktobra Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) dozvolila je upotrebu vakcine protiv COVID-19 koju su zajednički napravile kompanije Fajzer i Bajontek za upotrebu kod dece od pet do 11 godina, čime je postala prva vakcina odobrena za malu decu u SAD.

Autor: Telegraf

#Fajzer

#Vakcina

#deca

#vakcinacija