Zvanično izdat punopravni sigurnosni seritfikat! 😎

Napokon se i to dogodilo, postoji prvi automobil koji je dobio zvaničan sertifikat sigurnosti od jedne države! Sertifikat je izdao Japan koji je proizvođaču iz istoimene zemlje omogućio i da zvanično komercijalizuje model letećih kola i da ih pusti u masovnu prodaju do 2025. godine.

Ovo je PRVI leteći AUTOMOBIL koji nosi ovaj sertifikat i vrlo verovatno označava početak decenije letećih kola.

SkyDrive VTOL električna kola trenutno postoje samo u formi prototipa SD-03, koji je obavio uspešan let još u avgustu prošle godine. Sa samo jednim sedištem, SD-03 pokreće osam propelera u kvadkopter formaciji i ima period leta od oko 10 minuta, sa maksimalnom brzinom od oko 48 kilometara na čas. Tokom svetske premijere letelice, pilot je uzleteo vertikalno i potom leteo u okviru određenog reona za testiranja, pre no što je ponovo sleteo.

Od tada SkyDive je aplicirao za sertifikat koji izdaje Ministarstvo zemlje, infrastrukture, transporta i turizma koje garantuje sigurnost vozila. Rigorozni i detaljni testovi su primenjeni da videli koji je maksimum snage i izdržljivosti letelice, kao i koje su njene letačke sposobnosti. Takođe, kompanija je morala da preda sve podatke koji se tiču sistema proizvodnje i planova daljeg razvoja letelice državi.

Dalji planovi kompanije su da u saradnji sa državom nastavi razvoj VTOL (vertical takeoff and landing - vertikalno poletanje i sletanje) letelica dok maksimalno ne usavrši svoj prototip.

Model se trenutno koristi kao dron za pomeranje robe u Japanu, ali uz sertifikat o bezbednosti SkyDrive planira da reformiše letelicu u punokrvi leteći taksi već od 2025. godine.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Leteća kola

#Leteći taksi

#PRDC

#Sertifikat o bezbednosti

#SkyDive

#bezbednost

#leteći automobil

#sertifikat