Ministar Garašanin, čovek naprednih pogleda, postavio ju je prvo na mesto pomoćnika u bolnici a zatim i za sekundarnog lekara. 😎

Često se dešava da žena mužu bude značajna podrška iz senke, skoro neprimetna, a za većinu takvih žena skoro nikad ni ne saznamo ko su. 😕 Ređi je slučaj da o uspehu žene znamo dosta više, a da o mužu ne znamo skoro ništa.

Bila sam potpuno zbunjena saznanjem da je dr Draga Ljočić uopšte imala muža, a sa nevericom sam čitala podatak da je sa tim istim mužem imala i petoro dece, ali ne i zajedničko prezime. 😱

Čitav paket zanimljivosti me je naveo da malko istražim, za mene misterioznog, Rašu Miloševića, čije ime mi je poznato samo po činjenici da se u njegovoj kući jedno vreme nalazio Narodni muzej.

Da krenem redom, ali ipak prvo od supruge… ☝

Draga Ljočić rođena 1855. u Šapcu u nekada vrlo imućnoj, ali tada već osiromašenoj porodici, po završenoj osnovnoj školi dolazi u Beograd gde nastavlja učenje na Višoj ženskoj školi. U tom periodu sa braćom često boravi u Novom Sadu, gde posećuje omladinske skupove i postaje još više očarana idealima boraca, naročito Svetozarom Miletićem, pa se u njoj još više rađa želja da postane samostalna.

Svesna da joj put do samostalnosti može omogućiti samo obrazovanje, upisuje se kao vanredni slušalac u Veliku školu, gde je neobično lepo primljena od strane profesorskog kolegijuma.

Tada je moć znanja još više privlači i već sa 18 godina stupa na medicinski fakultet u Cirihu, da bi se u Srbiju vratila kao prva žena lekar, puna ideala i planova.

Zahvaljujući kraljici Nataliji koja je bila rešena da polaganje državnog ispita prođe bez sabotaža po ženskog kandidata, ispit je bio upsešno položen.

Ministar Garašanin, čovek naprednih pogleda, postavio ju je prvo na mesto pomoćnika u bolnici a zatim i za sekundarnog lekara. 😎

Poslovni i ljubavni život počinju da cvetaju, pa tako u suprugu Raši Miloševiću nalazi prvenstveno najboljeg prijatelja i značajnu podršku. Sreća je naravno uvek promenjiva i dok je rađala njihovo prvo dete, Raši je izrečena smrtna kazna. Zatvoren je i osuđen tokom Timočke bune kao član glavnog odbora radikala, zbog pisma koje je uputio vođi bune pa se smatralo da je sigurno učestvovao u organizaciji Timočke bune. Presuda je ubrzo preinačena u pomilovanje tj zatvorsku kaznu, da bi ponovo bio na slobodi dve godine kasnije.

Za to vreme dr Draga Ljočić je radila ne znajući za dan i noć, a po svedočenju njenih šefova radila je za dva čoveka.

IZVOR: YT / Neda Kovacevic

Pošto je Raša konačno bio na slobodi, dr Draga biva otpuštena iz službe.

Dr Draga Ljočić je učestvovala u svim ratovima, radila je mnogo i na socijalnom planu, na osnivanju raznih ženskih društava čiji je cilj bio lečenje žena i dece kao i podizanje bolnica. Njena je ideja bila da se osnuje Materinsko udruženje, prikupljala je odbačenu decu sa ulice i pružala im materinsku negu i nežnost.

Kako biste imali uvid u još sećanja na stari Beograd, predivnih uspomena i fotografija, pozivamo vas da se učlanite u Fejsbuk grupu Bio jednom jedan Beograd. 😊

Pod uticajem supruge Nake Spasić i na njen nagovor, Nikola Spasić za vreme Prvog balkanskog rata 1912. zakupljuje zgradu Uprave monopola i organizuje o svom trošku vojnu bolnicu. Sve troškove bolnice je lično platio, uključujući i plate medicinskog osoblja. Među njima su bili poznati nemački lekar dr Kacenelenbogen, ali i prva srpska lekarka, dr Draga Ljočić.

O svojim pacijentima je vodila posebnu brigu i neretko im sama kupovala lekove.

Status lekara priznat joj je tek 1919. godine u novoformiranoj državi, posle 40 godina rada i četiri rata u kojima je ravnopravno sa svojim kolegama učestvovala u borbi za pacijente. Bila je to konačno velika pobeda koju je izvojevala za sve svoje buduće koleginice kao i za svoju ćerku Radmilu, koja je takođe postala lekar.

U penziji koja je je dodeljena nije dugo uživala, pošto je već 1926. godine umrla u porodičnoj kući u Andre Nikolića 25.

Da upoznamo sad i ništa manje interesantnog supruga Rašu Miloševića, koji je rođen kao Aranđel Milošević.

Nakon incidenta na Čukur česmi i bombardovanja Beograda 1862. godine kada su mnogi Turci napustili varoš beogradsku mnoge zanatlije iz unutrašnjosti doselile su se u Beograd, među njima je bio i Rašin otac, koji je došao iz Aleksinca. Raša se pridružio porodici godinu dana kasnije kad je upisao gimnaziju u Beogradu, pa Tehnički fakultet Visoke škole. Školovanje je nastavio u Petrogradu na studijama hemijske tehnologije i primenje hemije.

Hapšen i osuđen za saučesništvo u organizaji Timočke bune, bio je jedan od osnivača Narodne radikalne stranke, sekretar Ministarstva finansija, a kasnijie i načelnik administrativnog odelenja Ministarstva, ministar narodne privrede…

Isključivan iz stranke zbog nediscipline.

Pošto je prestao da se bavi politikom bio je direktor Srpskog brodarskog društva, a potom i upravnik Državnog monopola, gde je reorganizovao fabriku duvana i šibica. Organizovao je štampu taksenih i poštanskih marki.

Poživeo je više od decenije posle Dragine smrti i umro je istoj porodičnoj kući na Topčiderskom brdu 1937. godine.

Autor: Jelena Janić Ljubisavljević

#Draga Ljočić

#Naka Spasić

#Nikola Spasić

#Prva srpska lekarka

#Био једном један Београд