Da li ćemo kada skinemo maske zbog virusa navući nove protiv zagađenja?

Emisije ugljenika vratile su se na nivoe blizu onih pre pandemije koronavirusa, prema studiji objavljenoj danas, a uz porast emisija uglja i prirodnog gasa u energetskim i industrijskim sektorima.

- Očekivali smo da ćemo videti neki oporavak. Ono što nas je iznenadilo je intenzitet i brzina povratka - rekao je vodeći autor studije i istraživač sa Univerziteta Ekseter Pjer Fridlingštajn.

Prošle godine je emisija ugljenika opala za rekordnih 1,9 milijardi tona, što je pad od 5,4 odsto, a razlog za taj pad su zemlje koje su bile zaključane, a ekonomije zaustavljene zbog pandemije koronavirusa.

Novi izveštaj, koji je izradio "Global Carbon Project", predviđa povećanje emisije za 4,9 odsto ove godine. Među glavnim zemljama emiterima, očekuje se da će Kina i Indija imati veće emisije ugljenika ove godine nego 2019. godine, dok se očekuje da Sjedinjene Države i Evropa imaju nešto manje.

Kina je 2020. godine, kako se navodi, bila izvan granica jer su ulaganja u oporavak od pandemije dovela do velikog povećanja upotrebe uglja, čak i kada su emisije ugljenika u drugim zemljama smanjene. Studija predviđa da će ukupne globalne emisije ove godine dostići 36,4 milijarde tona CO2.

Izveštaj dolazi u trenutku kada su svetski lideri na nedavno održanom samitu u Glazgovu obećali smanjenje emisija štetnih gasova i pokretanje velikih projekata za zaštitu životne sredine uz održivi razvoj.

Čini se da će do ostvarenja tih obećanja teško doći ukoliko se bude nastavilo sa ovakvim nivoom insistiranja na jeftinoj i masovnoj proizvodnji potrošačkih dobara.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Globalno zagrevanje

#Klimatske promene

#emisija ugljenika

#klimatski samit

#samit glazgov

#zagađenje

#životna sredina