Italijanski gradić će dobiti novu-staru atrakciju

Auto koji je vlasnik punih 47 godina parkirao na istom mestu u gradiću Koneglijanu (Conegliano) na severozapadu Italije, po svemu sudeći će postati spomenik, javljaju mediji.

Naime, Anđelo Fregolent je prvi put parkirao svoj auto marke lančija fulvija (model iz 1962. godine) ispred trafike koju je držao sa svojom suprugom sad već davne 1974. godine.

Foto: LADBible / Newsflash/NZ

- Zajedno sam sa svojom ženom, koja je 10 godina mlađa od mene, vodio trafiku sa novinama punih 40 godina - rekao je sada 94-godišnji Fregolent za list Il Gazzettino.

On je dodao da je osećao posebno zadovoljstvo da auto baš tu parkira svaki put.

- Tako mi je bilo najlakše, jer sam novine vozio u gepeku, pa sam odmah mogao i da ih ubacim kroz prozor ('trafika' je zapravo bila preuređena soba njihove kuće, ali koja gleda na ulicu, prim. ur.), a taj posao sam svakako voleo - naglasio je on.

Međutim, posle 40 godina par se penzionisao, ali auto je ostao da stoji na istom mestu kao kad bi svih tih godina g. Anđelo dovozio nove brojeve dnevnih novina. Iz nekog razloga Anđelo nije želeo da ga proda, niti da ga vozi, ali ga na njegovom mestu za parkiranje svakako niko nije dirao.

Možda bi sve to ostalo zaboravljeno da ovaj auto nije postao turistička atrakcija, budući da je ostao jedna od retkih stvari koje se u ovom gradu nisu menjala čitavih 5 decenija.

To je otišlo toliko daleko da je i nova generacija turista prihvatila ovaj auto, tako da su selfiji sa ovim automobilom u pozadini postali svakodnevni na društvenim mrežama, što je opet, pomalo neobično, mnoge druge turiste privuklo da posete ovaj grad u Italiji, koji i nema neke znamenitosti, a ima tek nešto više od 35.000 stanovnika.

Ipak, 20. oktobra ove godine, ova lančija je bila na nekoliko dana pomerena sa svog mesta. Naime, lokalni zvaničnici su ubedili Anđela da auto pokažu na Moto-sajmu oldtajmera u Padovi, tako da je privukao veliku pažnju i tamo.

- Ovaj model automobila je poznat širom sveta, tako da nismo mogli da ostanemo ravnodušni - rekao je Đovani Berton, inače vrsni poznavalac automobila, ali i predsednik Kluba istorijskih automobila Serinisima iz Koneglijana.

Nakon sajma, auto je poslat na detaljni servis, što i ne čudi jer je posle skoro 50 godina stajanja napolju bio prilično oštećen. Nakon popravki, on će biti parkiran ispred lokalne škole, odmah prekoputa kuće porodice kojoj je služio, što je obradovalo sve stanovnike grada, uključujući i samog Anđela.

- Sviđa mi se to što ću svoj stari auto gledati s prozora dok se turisti slikaju s njim, a i što će biti u društvu dece - rekao je Anđelo.

Neki od stanovnika su primetili da je auto svakako bio tu s njima od kako su išli u školu, tako da bi bilo lepo da se isto omogući i novim generacijama.

Autor: redportal.rs

#Italija

#auto

#parkiran na istom mestu