Ovu neprijatnost često prati i neopisiva nervoza, kašljucanje, treptanje, pa i ubrzani rad srca.

Većina nas je bar jednom u životu iskusila neprijatno osećanje knedle u grlu koja stoji, a niti možemo da je progutamo, niti čestito da udahnemo.

Ovu neprijatnost često prati i neopisiva nervoza, kašljucanje, treptanje, pa i ubrzani rad srca. Čini se kao da nas nešto pritiska i steže u grlu, a kod mnogih se usled toga javljaju i panični napadi.

Psiholozi tvrde da to u 90 odsto slučajeva nije znak za loše zdravstveno stanje, već je reakcija na stresnu situaciju.

- Najčešće je ta knedla u grlu posledica psihološkog stanja i nema organsku osnovu, ali nekad ipak može da ukaže na neke ozbiljnije poremećaje. Javlja se na nervnoj bazi kod osoba koje su napete i pod stresom. Napetost se odražava na mišiće vrata, a zategnutost ovih mišića stvara osećaj prepreke u grlu. Međutim, oni nikada ne mogu biti toliko zategnuti da spreče prolazak pljuvačke i vazduha. Osećaj prepreke u grlu se javlja samo pri gutanju pljuvačke, a ne pri unošenju jela i pića i nije povezan ni sa jednim organskim oboljenjem. U pitanju je psiha - objašnjavaju stručnjaci.

Pre nego što počnete da paničite, isprobajte nekoliko jednostavnih trikova. Popijte par gutljaja vode ili neke druge tečnosti čim se osećaj prepreke u grlu javi. Izazovite povećano lučenje pljuvačke sisanjem bombona ili žvakanjem žvake.

Dišite na usta, a izdišite na nos, da biste smanjili mogućnost nastajanja panike. Pokušajte autosugestijom da ubedite sebe da ta knedla ne postoji i trudite se da ne mislite na taj osećaj. Budite svesni da je to samo na nervnoj bazi.

Ako i pored svega ovoga taj osećaj traje duže vreme, obavezno uradite i specijalističke preglede kod endokrinologa i radiologa kako biste otklonili sumnju na organske uzroke.

Autor: Informer

#knedla u grlu

#neprijatnost

#osećaj