Na današnji dan Hari se prvi put ukrcao na voz za Hogvorts! 🚂

Priča o dečaku sa magijskim sposobnostima prvi put je debitovala na bioskopskim ekranima 16. novembra 2001. godine. Prvi deo ovog serijala poznat je pod nazivom Hari Poter i kamen mudrosti. Zasnovan na istoimenom fantastičnom romanu, ovaj film postao je jedan od ostavarenja koji su postigli najveću zaradu među blokbasterima.

Prva knjiga o malom čarobnjaku, Hari Poter i kamen mudrosti, debitovala je u Velikoj Britaniji 1997. godine, a sledeće godine objavljena je u Sjedinjenim Državama. Decu i odrasle očarala je priča o Hariju, njegovim prijateljima Ronu Vizliju i Hermioni Grejndžer, njihovim avanturama u Hogvartsovoj školi veštičarenja i čarobnjaštva i Harijevim borbama protiv svog glavnog neprijatelja, zlog Lorda Voldemorta.

View this post on Instagram

A post shared by Harry Potter Film (@harrypotterfilm)

IZVOR: IG / harrypotterfilm

Prvi film o Hariju Poteru režirao je američki filmski stvaralac Kris Kolumbus, čija su prethodna dela Home Alone i Gospođa Dautfajer. Britanski glumci Rupert Grint i Ema Vatson izabrani su za uloge Harijevih prijatelja Rona i Hermione. Nakon prvog filma snimljeno je još 7 delova i svaki je bio propraćen sa istim entuzijazmom i oduševljenjem.

Autor: redportal.rs

#Hari Poter

#hari poter i kamen mudrosti

#jubilej