Koristi kuvanu tečnost niske temperature da stvori potpuno električnu verziju 👏🤖

Poljski inženjer robotike razvio je sintetičku ruku sa mišićima i šaku. Naime, on pokušava da oponaša ljudsko telo tako što je napravio snažan ud koji je sposoban da podigne teg. Dizajniran i napravljen od strane Automaton Robotics, ud se napaja električnom energijom i koristi hidrauliku za podizanje impresivnih težina.

Ruka zahteva još nekoliko veštačkih mišića da bi se kompletirala, a trenutno ima oko polovinu mišića nego biološka ruka, ali je i dalje sposobna za impresivan opseg pokreta.

- U ovom trenutku našom robotskom rukom upravlja samo polovina veštačkih mišića u poređenju sa ljudskim telom. Još uvek nedostaje najjači mišić za savijanje prstiju. Prsti će se kretati s leva na desno, ali još nemaju mišiće. Takođe su blokirani metakarpalni pokreti i pokreti zgloba levo-desno. Ova verzija ima senzor položaja u svakom zglobu, ali oni tek treba da budu softverski implementirani. Dodaćemo sve gore pomenuto u sledećem prototipu - pišu dizajneri u opisu videa.

Foto: Pixabay.com

Automaton Robotics je grupa za robotiku sa sedištem u Poljskoj koja se trenutno sastoji od jednog posvećenog inženjera, čiji je jedini cilj da stvori najnaprednijeg humanoidnog robota kojeg je svet ikada video. Tokom poslednjih 7 godina, Łukasz Koźlik je razvio koncept robota izgrađen od složenih sintetičkih mišićnih sistema i softvera koji mu daje finu motoričku kontrolu, i veruje da će mimikrija mišića stvoriti robota koji je brz, visoko efikasan i pristupačan.

Svaki mišić se sastoji od namenski izgrađenog McKibben mišića, ili pneumatskih veštačkih mišića, koji koriste vazduh ili hidrauličnu tečnost za punjenje bešike i mogu se kontrahovati i opustiti po želji. Automaton Robotics je proširio ovo, koristeći kuvanu tečnost niske temperature da stvori potpuno električnu verziju.

Ova ruka je sposobna da diže teg težak 7 kilograma. Robot je čak i toplokrvan, na neki način, sa toplom tečnošću koja teče kroz sintetičke vene.

IZVOR: YT / Automaton Robotics

Autor: REDPORTAL.RS

#Automaton Robotics

#robot

#ruka robota

#ruka sa sintetičkim mišićima

#sintetički mišići