Poštovana je u nekim nehrišćanskim narodima.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Prepodobnu mati Paraskevu u narodu poznatiju kao Sveta Petka.

Rođena je u Epivatu polovinom 10. veka. u bogatoj porodici. Njen brat se mlad Jevtimije zamonašio i postao. Nakon smrti roditelja i ona se zamonašila u crkvi Svete Sofije i dobila je ime Parskeva.

Mnogo godina po monašenju, Paraskeva je živela u Jordanskoj pustinji. Međutim, u snu joj se javi anđeo koji joj je rekao da se vrati u rodni grad Epivat. Živela je još 2 godine i sahranjena je po hrišćanskim običajima. Postoji nekoliko verzija njene smrti ali je ostalo zapisano da su Emifija i Đorđe sanjali isti san pa su išli da je otkopaju.

Njene mošti su se nekoliko puta premeštali od Trnova, Vidina, Brusa do Beograda. Kneginja Milica je čak molila Bajazita da mošti Svete Petke ostanu u Beogradu. Po osvajanju Beograda Sulejman Veličanstveni ih je preneo u Carigrad.

Sveta Petka smatra se zaštitnicom žena, bolesnih i siromašnih. Vernici joj se često mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku.

U Srbiji je mnogo crkvi posvećeno ovoj svetiteljki. Ova slava se po broju svečara nalazi na 6. mestu na listi najvećih srpskih slava. ovaj praznik se u nekim krajevima zove Petkovica i najviše se slavi u istočnoj Srbiji i Dalmaciji. U Lužnici i Nišavi je Petkovača prva opšta jesenja slava. U Šumadijskoj eparhiji Svetu Petku slavi oko 3.500 svečarskih domova.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#Sveta Petka

#crkva

#praznik

#spc