Oštar Nacrt zakona o popisu

Građani Crne Gore koji na predstojećem popisu daju netačne podatke ili odbiju da daju podatke, mogu da budu kažnjeni novčanom kaznom od 100 do 500 evra.

To je predviđeno Nacrtom zakona o popisu, o kome je završena javna rasprava, prenosi Dan.Kazne su zaprećene i ako građani ne daju potpun odgovor, ako ne daju podatke o ukućanima koji nisu prisutni ili o deci mlađoj od 15 godina čiji su staratelji.

Predviđene su i novčane kazne za popisivače, instruktore, kontrolore i druge osobe koje obavljaju poslove u vezi sa popisom.

Iznos kazni je isti, a predviđene su ako oni ne obavljaju poslove popisa blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnosti upisa podataka i ne čuvaju kao službenu tajnu prikupljene podatke.

Zakonom o budžetu odobreno je 3,4 miliona evra za popis, ali se još ne zna kada će on biti obavljen. Naime, potrebno je da se usaglasi konačna verzija zakona, pošto je na javnoj raspravi stavljeno dosta primedbi, da se on pošalje Evropskoj komisiji na mišljenje, pa tek onda usvoji u Skupštini Crne Gore.

Podsetimo, popisivači će prikupljati niz podataka o građanima, od mesta stanovanja, bračnog stanja, broja članova porodice, pa sve do nacionalne i verske pripadnosti.

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#građane

#ili lažno izjasne

#koji se ne izjasne

#popis

#će kazniti