Za stolom lidera naći će se predlog EK o instrumentima kojima bi trebalo da se utiče na ublažavanje krize

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će se na današnjem samitu lidera EU razgovarati o merama za ublažavanje krize izazvane skokom cena energenata, o vladavini prava u EU, ali i zastoju u vakcinaciji u pojednim državama Evrope.

- Kada je reč o enrgentima, važno je da se koordinišemo i vidimo koje su to mere koje zemlje članice mogu preduzeti na nacionalnom, a koje možemo pokrenuti na EU nivou - kaže Mišel.

Za stolom lidera EU naći će se predlog Evropske komisije o instrumentima kojima bi trebalo da se utiče na ublažavanje krize nastale porastom cena gasa na međunarodnom tržistu.

Predloženi instrumenti uglavnom predstavljaju spisak mera koje su već na raspolaganju zemljama članicama, kao što su smanjenje poreza, subvencije za pogođene industrijske grane, kao i finansijsku pomoć najugroženijim građanima i mogucnost odgalanje plačanja računa.

Govoreći o najavljenoj debati o vladavini prava odnosu sukobu Varšave i Brisela oko nadzežnosti, Mišel napominje da se EU ”snažno zalaže za princip vladavine prava i da ima institucionalne i pravne mere koje može da iskoristi. Istovremeno, moramo biti i posvećeni dijalogu kako bismo došli do rešenja”, zaključio je Mišel.

Autor: Tanjug

#EU

#energetska kriza

#rusija

#šarl mišel