Šef UN za Kosovo osudio poteze Prištine

Šef UN na Kosovo, Zahir Tanin upozorio je ambasadore država članica Saveta bezbednosti UN da jednostrane akcije, poput odluke vlasti u Prištini o registarskim tablicama, doprinose rastu tenzija, te da su rezultirale povredama više osoba.

Generalni sekretar Antonio Guteres u izveštaju pozdravlja obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine i poziva na poštovanje postojećih sporazuma.

Sednica se održava dva dana nakon akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice i u Zvečanu i protesta Srba

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković upozorio je da je bezbednosna situacija u poslednje vreme bila obeležena napadima na predstavnike srpske zajednice na KiM, kao i da su vlasti u Prištini preduzimale opasne jednostrane akcije.

- Opasne provokacije Prištine se dešavaju svakog dana... Poslednji upad specijalnih jedinica Rosu je deveti upad te vrste... To se mora odmah prekinuti - rekao je šef srpske diplomatije, navodeći da je od posledica akcije "vatrenim oružjem i hemikalijama ubijena starija žena, a devet je ranjeno".

- Postoji samo jedan izvor nestabilčnosti - privremeni organi samouprave u Prištini i oni moraju biti zaustavljeni, rekao je Selaković, navodeći da je jasno je da ti pokušaji nisu izolovani i sporadični, već predstavljaju konstantan pritisak na Srbe.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin je, predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, rekao je da je nedostatak političke komunikacije ključni razlog novih tenzija.

Vlasti u Prištini su, bez odgovarajuće komunikacije sa ostalim organizacijama uključujući i Kfor, počele da sprovodi odluku o registarskim tablicama, rekao je Tanin, navodeći da su se na administrativnoj granici pojavila blindirana vozila, kao i da je upotrebljen suzavac kako bi se rasterali demonstranti.

Ipak, nedelju dana kasnije, kosovska policija je ponovo rasporedila specijalce na sever Kosova i ostaje pitanje da li je NATO obavešten o akciji na valjan način.

Ukoliko se velika većina ljudi iz različitih zajednica ne oseća kao deo političkog procesa i ukoliko društvo ne stane iza pregovora, svi pokušaji da se reše problemi će biti nedostižni, rekao je Tanin, nazivajući dokumente "potrebnim, ali nedovoljnim za trajna rešenja". 

Autor: rts.rs

#Kosovo i Metohija

#Savet Bezbednosti

#sednica