Epidemiološka kriva bez tendencije naglog pada

U poslednja 24 časa u Srbiji su registrovana još 6.424 slučaja zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 21.545 osoba testiranih u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 50 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 289 pacijenata.

Najveći broj novozaraženih u jednom danu bio je 8.467 krajem prošlog meseca. Ostali crni rekordi iznose: 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, ostvareni početkom decembra 2020. godine.

Juče je bilo 6.786 pozitivnih pacijenata od 22.710 testiranih, dok su, nažalost, 54 osobe preminule, dok je 286 pacijenata bilo na respiratoru.

Opterećenost zdravstvenog sistema je velika, kovid bolnice su skoro popunjene, a direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević ističe u izjavi za RTS da se koriste enormne količine kiseonika.

U jedinicama intenzivne nege u Batajnici intubirano je 3/4 pacijenata. To je, kažu, najteža situacija od otvaranja bolnice.

- Svako ko dođe zahteva neki vid kiseonične potpore. Startujemo sa pet ili 10 litara kiseonika da bi se potom ti protoci povećavali na 30, 50 i 60 litara - rekla je dr Adžić Vukičević.

Kako ističe direktorka, većina hospitalizovanih pacijenata su nevakcinisani, pa apeluje na sve koji do sada to nisu učinili da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje okruženje od teških oblika bolesti izazvane koronavirusom.

Autor: redportal.rs

#broj zaraženih

#korona presek

#obolelih

#preminulih

#umrlih