Samoproglašeni separatisti iz Prištine neće imati svoja obeležja u Ljubljani

Španski premijer Pedro Sančez uputio je zahtev organizatorima Samita Evropska unija - Zapadni Balkan koji će se u sredu održati u Sloveniji da se ukloni zastava samoproklamovane Republike Kosovo iz zvaničnog protokola.

Danas je stigla potvrda organizatora da će uslov biti ispunjen, tako da će španska delegacija prisustvovati samitu, zajedno sa predstavnicima lažne države koji će biti uskraćeni za prikazivanje svojih paradržavnih simbola.

Španija je jedna od 5 zemalja Evropske unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, uz Slovačku, Rumuniju, Grčku i Kipar.

Poslednji put sličan samit održan je 2018. godine, a tadašnji španski premijer Marijano Rahoj odlučio je da uskrati svoje prisustvo skupu, zbog prisustva predstavnika separatističkih institucija iz Prištine.

Španija je jedna od najvećih i najznačajnijih članica Unije, koja iako ne priznaje samoproklamovanu nezavisnost južne srpske pokrajine, snažno podržava dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Ova zemlja takođe snažno podržava i učlanjenje država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ali španska vlada je izdala saopštenje u kome pojašnjava da tema ovonedeljnog samita neće biti mogućnost članstva u Uniji, već odnosi EU sa ovim državama.

Autor: redportal.rs

#španci kosova

#španci kosovo

#španija kosova

#španija kosovo

#španski kosova

#španski zahtev