EU i EK treba da razmotre evropski digitalni i tehnološki suverenitet i ohrabriti uspostavljanje evropske platforme za striming

Evropi je potrebna sopstvena striming platforma poput Netfliksa, saopštilo je Slovenija koja trenuto presedava EU.

Slovenačko predsedavanje EU predložilo je evropskim prestonicama i Evropskoj komisiji da razmotre uspostavljanje evropske onlajn filmske platforme, prema dokumentu koji je pribavio Politiko.

Dokument od 1. oktobra ne spominje direktno Netfliks ili bilo koju drugu stranu platformu za striming. Ali dokument sugeriše da bi države članice EU i EK trebale razmotriti evropski digitalni i tehnološki suverenitet i ohrabriti uspostavljanje evropske platforme za striming sa što više evropskog sadržaja za što veći broj građana Evrope.

Američke platforme Netfliks i Amazon Prime najveće su platforme za striming u Evropi sa više od 80 miliona pretplatnika. Na trećem mestu je Dizni Plus sa 10 miliona evropskih pretplatnika.

Evropski emiteri ograničeni su teritorijalnim pravilima koja ograničavaju distribuciju sadržaja, dok se strane platforme emituju širom Unije. Slovenija smatra da države članice EU i EZ moraju učiniti više da očuvaju kulturnu raznolikost sadržaja dostupnih Evropljanima i da promovišu lokalne sadržaje.

Autor: redportal.rs

#EU

#Netflix

#Slovenija

#evropski Netfliks