Više različitih i zaštićenih nacionalnih parkova ugroženi su toksicnim otpadom

Oko 573.000 hiljade litara sirove nafte izlilo se iz probijenog naftovoda nedaleko od obale Kalifornije.

Obalska straža SAD objavila je da se izliv dogodio u 9:00 ujutru u subotu 9. oktobra, kada su brodovi primetili veliki odsjaj vode ka Suncu. Debeli sloj nafte sada pokriva 33.7 kilometara kvadratnih i počeo je da se izliva na obalu između Hantingtona i Njuporta.

Zvaničnici veruju da je izliv došao od podvodnog naftovoda koji je povezan sa ofšor platformom za bušenje nafte. Instalacija za bušenje je u vlasništvu kompanije Beta Offshore, koja je sestrinska kompanija Amplify Energy. Kompanija je zatvorila naftovod i isisala svu naftu iz cevi čime je prekinuto povećanje izliva.

Čišćenje velikih razmera, sa federalnim i lokalnim agencijama, je uveliko u toku.

Međutim postoje strahovi da će izliv nafte imati dalekosežne posledice po morski život regiona. Već je nekoiko desetina mrtvih riba i ptica potvrđeno u regionu.

Takođe, ekspšerti upozoravaju na dugoročne posledice koje ima izliv nafte na prirodu, a posebno na sposobnost razmnožavanja kod žibotinja.

Lokalci su posebno zabrinuti za nekoliko oblasti u ovom regionu koji su zaštićeni zakonom, i dom su nebrojeno mnogo vrsta ptica, od kojih su mnoge na lisi najugroženijih vrsta.

Iako i Obalska straža i činovnici grada Hantingtona, uveliko koriste barijere i barijere koje apsorbuju naftu - samo je 2,4% nafte očišćeno.

Autor: redportal.rs

#573.000 litara nafte

#Izliv

#Kalifornija

#Naftovod

#cevovod

#nafte

#ugrožene vrste