Cena gasa u EU je masovno skočila u poslednjih nekoliko nedelja

Francuska i Španija pozvale su na promenu pravila koja regulišu energetska tržišta Evropske unije zbog poskupljenja gasa i električne energije, što je podiglo visoke račune za komunalije i dodatno napreglo ljude koji su se borili zbog pandemije koronavirusa.

- Cena gasa je masovno i brutalno skočila u poslednjih nekoliko nedelja. Jasno je da je to pitanje koje izaziva veliku zabrinutost svih nas - rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer, pre sastanka sa kolegama iz 19 zemalja koje koriste zajedničku valutu - evro.

Skoro tri miliona radnika u EU trenutno ne može priuštiti grijanje svojih domova, prema Evropskoj konfederaciji sindikata (ETUC). Studija koju je prošlog meseca objavila ETUC, koja ima 45 miliona članova, kaže da 15 posto siromašnih radnika u EU, odnosno 2,7 miliona ljudi, nema dovoljno novca za uključivanje grijanja.

Španska ministarka ekonomije Nadja Kalvino, čija je zemlja među najteže pogođenim poskupljenjem energije, rekla je da "ovo nije pitanje s kojim se možemo pozabaviti na nacionalnom nivou".

- Potreban nam je koordinisan evropski odgovor - rekla je ona novinarima na sastanku u Luksemburgu, apelujući na Evropsku komisiju "da preduzme odlučne i hitne mere za rešavanje ovog pitanja".

Evropske vlade pokušavaju da pronađu načine da ograniče potrošačku potrošnju jer oskudne rezerve prirodnog gasa dovode do viših cena i mogućih nestašica ako je zima hladna. Cene prirodnog gasa su niže u Sjedinjenim Državama, koje proizvode sopstveni gas, dok se Evropa oslanja na uvoz.

Autor: redportal.rs

#EU

#gas

#grejanje

#poskupljenje