Da li će plan uspeti pokazaće vreme

Kao "grom iz vedra neba" juče su Crna Gora, ali i ceo region i šire, "primili" vest o novom takozvanom Marašalovom planu"za ovu susednu zemlju, koju sudeći po najavama zvaničnika čeka ekonomski preokret.

Ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić predstavio je nove mere, među kojima su povećanje minimalca na 450 evra i povećanje svih zarada u državi za oko 17 odsto, što bi na kraju dovelo i do prosečne neto plate od 700 evra. U prevodu, primanja u Crnoj Gori bila bi drastično povećana, dok bi s druge strane, privreda bila poreski relaksirana. To je mnoge istovremeno navelo i na pitanje - da li je ovakav potez crnogorskih zvaničnika samo hrabar ili možda lud.

- Nema više vremena za čekanje. Hoćemo da obezbedimo dostojanstvo radnika privlačenje novih investicija, i ono što je ključno - da sprečimo odliv mladih ljudi iz zemlje - ocenio je Spajić.

Čitav plan bio bi deo predloga budžeta za narednu godinu, a koji treba da se dostavi skupštini do 15. novembra.

- Ne znam kako Crnogorci misle to da urade. Mediji su do nedavno brujali kako njihova država može da upadne u dužničko ropstvo i sada je sve ovo što najavljuju nejasno. Nisam siguran kako će osigurati pomenuta sredstva - mogu ili da se dalje zadužuju ili da urade rebalans budžeta. Nek im je bog u pomoći, ali ja sam skeptičan - ocenio je za Blic Biznis profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić.

Autor: Blic

#CG

#maršalov plan

#plan