Prema diplomatama, bogate severne zemlje, poput Danske, Francuske i Holandije, strahuju od ponavljanja ishitrene integracije Bugarske i Rumunije u EU 2007

Plašeći se mogućih reakcija država članica, Brisel više ne može garantovati da će šest balkanskih zemalja, koje su prethodno dobile obećanja i uveravanja o evropskoj budućnosti, uopšte biti primljene u EU, piše Rojters pozivajući se na četiri diplomate i dokument.

U briselskom dokumentu, koji je nacrt zajedničke izjave za predstojeći samit EU-Balkan zakazan za 6. oktobar, navodi se da je EU planirala da u saopštenju navede da Unija potvrđuje svoju "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana". Međutim, prema diplomatskim izvorima Rojtersa, zemlje članice, nakon dve runde razgovora, još se nisu složile oko formulacije.

Zastoj u pregovorima o deklaraciji nova je prepreka EU uoči samita, koji je trebao ojačati opredijeljenost EU za strategiju prema kojoj je obećano da će Severna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija postati deo porodice Evropske unije, piše Rojters, napominjući da najnoviji razvoj dolazi u trenutku kada su izbile nove tenzije između Srbije i Prištine.

Članice ne otkrivaju svoje stavove po tom pitanju, ali prema diplomatama, bogate severne zemlje, poput Danske, Francuske i Holandije, strahuju od ponavljanja ishitrene integracije Bugarske i Rumunije u EU 2007. godine i lošeg upravljanja migracijama radne snage od istočne do centralne Evrope i Britanije.

S druge strane, članovi koji se zalažu za proširenje, poput Italije, Austrije, Hrvatske, Slovenije i baltičkih država, kritikuju Francusku i Nemačku zbog nedovoljnog pritiska na Bugarsku da ukine blokadu Severne Makedonije, što bi odblokiralo proces proširenja. , kaže se u članku Rojtersa.

Autor: redportal.rs

#Balkan

#EU

#proširenje